Hlavní obsah

Topolánkovy výdaje vyvolávají otázky o původu peněz

Právo, Marek Přibil

Někdejší premiér a šéf ODS Mirek Topolánek je už mimo politiku, jestliže by ale bylo zřejmé, že vydává nepoměrně víc peněz vzhledem ke svým minulým i nynějším příjmům, měla by se tím zabývat policie. Uvedli to právníci organizace Transparency International.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lucie Talmanová a Mirek Topolánek

Článek

„Policie s finančním úřadem mohou zjistit, jaké měl expředseda vlády kdy skutečné příjmy a odpovídají-li jim výdaje,“ řekla Právu právnička organizace Radka Pavlišová.

Pochybnosti o majetkových poměrech expremiéra vyvstaly hlavně v souvislosti s jeho ostře sledovaným rozvodem s bývalou ženou Pavlou. Proběhl letos 23. února. Topolánková měla dostat téměř vše, Topolánek nic. Oba zarytě mlčí.

Jak už Právo informovalo, Topolánkové připadla kromě bytu na pražských Hradčanech i chata v Čeladné s příjezdovou cestou – tedy nemovitosti asi za 10 miliónů.

Získala ale i Ford Mondeo (nejlevnější nový vyjde na 553 tisíc) a Topolánek se jí zavázal vyplatit 1,8 miliónu korun ve třech splátkách. Jak v pondělí uvedl časopis Týden, prvních 300 tisíc už má mít na účtu, zbývají dvě splátky po 750 tisících.

Chata za 2,5 miliónu při hypotéce

I když při dělení majetku jednoznačně vyhrála, je zarážející, že si před měsícem pořídila bez hypotéky za 2,5 miliónu korun zrenovovanou chatu s větším pozemkem a bazénem u obce Petrov nedaleko Prahy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chata Pavly Topolánkové u obce Petrov nedaleko Prahy.

Topolánková, kancléřka VŠ finanční a správní v Praze, kde může brát kolem 40 až 50 tisíc korun hrubého měsíčně, by totiž v tuto chvíli měla mít spíš starosti se splácením hypotéky.

Podle důvěryhodného zdroje Práva přenechal totiž Topolánek exmanželce byt na Hradčanech o výměře 124 m2 právě s nedoplacenou hypotékou. S tím, že zaplatí pouze polovinu zbývající částky. „Splatí ji jednou polovinou, což též vyplývá i ze smlouvy uzavřené při rozvodu,“ řekl Právu zdroj. Týden informaci potvrdil.

Byt Topolánkovi pořídili v roce 2005 za 8,5 miliónu. Z toho Topolánek zaplatil 2,5 miliónu z prodeje akcií firmy VAE a z úspor. Hypoteční úvěr u Raiffeisenbank činil 5,25 miliónu. Loni v září mu zbývalo doplatit 4,2 miliónu korun. To expremiér napsal ve svém loňském přiznání Sněmovně.

„Smlouva o majetkovém vypořádání je v pořádku. Novináři nám ji přinesli k posouzení. Ovšem konkrétní částky z ní nevyčtete. Tedy kolik si v posledních letech manželé naspořili,“ dodala Pavlišová.

Radí za peníze

Topolánkovi tedy zbyl po rozvodu závazek. Na dotazy novinářů, jak bude zvládat splácení hypotéky za současného příjmu, již dříve uvedl, že může žít relativně dobře a dlouho z úspor. „Od roku 1991 mám nadstandardní a vysoce nadstandardní příjmy,“ řekl loni v červnu. Plat premiéra činil 164 900 tisíc hrubého plus 21 100 nezdaněných náhrad. Jako šéf ODS bral později kolem 90 tisíc hrubého.

Po odchodu z politiky se, jak informovalo Právo, stal z expremiéra živnostník. Oprávnění mu 20. dubna vydal živnostenský úřad v Praze 1. „Teď už radím za peníze,“ napsal straníkům na červnový kongres ODS ve svém dopisu.

Před třemi lety v anketě Práva řekl, že nevlastní ani žádný vůz, ani další nemovitost kromě bytu a chaty. Dále uvedl „úspory po koupi bytu nízké“. Později si s bývalou místopředsedkyní Sněmovny Lucií Talmanovou pořídil ojetý vůz Volvo XC-90.

S novomanželkou a synem Nicolasem bydlí nyní v bytě v Praze na Starém Městě, kde se běžně nájmy šplhají do desetitisíců.

Život na vysoké noze

Přes léto s Talmanovou pobývá Topolánek v Toskánsku. Ve stejné vile jako loni. Rekreují se u přístavu Porto Santo Stefano ve městě Monte Argentario, kde si nemovitosti před časem koupil za 126 miliónů korun Topolánkův exministr Aleš Řebíček.

Ještě předtím než v dubnu předal pravomoci předsedy ODS Petru Nečasovi, si vyjel s kamarády a Talmanovou na výlet do Rakouska. Účet za pobyt v romantickém zámečku Dürnstein se mohl podle médií vyšplhat až ke 170 tisícům.

V červnu se pak v pražském pětihvězdičkovém hotelu s Talmanovou oženil: následovala svatební cesta do vily v Toskánsku. Vedle toho kompletně hradí studia staršího syna Tomáše v USA.

„Otázka, zdali by měl bývalý předseda vlády transparentně objasnit své majetkové poměry, ta se týká politické korektnosti,“ uzavřela právnička Pavlišová. Podle ní jej k tomu v tuto chvíli nemůže nikdo nutit. Případně by tak prý mohla učinit až policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám