Hlavní obsah

Lídrem VV na Praze 8 bude syn ministra Jankovského

Právo, Jan Rovenský, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Véčkaři, kteří minulý pátek a sobotu v internetových primárkách hlasovali o lídrech pro komunální volby, si mimo jiné zvolili i Kamila Jankovského mladšího, šestadvacetiletého syna současného ministra pro místní rozvoj. Povede kandidátku strany v Praze 8.

Článek

Jak upozornila ČTK, je Jankovský mladší společníkem svého otce ve firmě Carlin, která se zabývá pronájmem nemovitostí. Při zvolení Jankovského ministrem pro místní rozvoj se objevily spekulace o možném střetu zájmu, neboť nemovitosti patří do pravomocí jeho ministerstva.

Kandidátky definitivně musí ve středu schválit ještě grémium Věcí veřejných (VV). V primárkách hlasovalo 3 500 registrovaných příznivců, tedy více než 17 procent véčkařů. Pro srovnání je to jen o dvě stovky véčkařů méně, kteří rozhodovali o koaliční smlouvě.

Grémium VV ve středu také schválí kandidáty do Senátu. Zajímavý souboj slibuje hlavní město. V Praze 11 kandiduje bývalý senátor za Čtyřkoalici, někdejší ministr zahraničí a europoslanec za SNK-ED Josef Zieleniec, v Praze 10 bývalý ředitel Státní opery v Praze Jaroslav Vocelka a v Praze 6 lékař a publicista Martin Jan Stránský.

Zajímavý duel na pravé straně spektra nabídne například šestý obvod, kde za ODS kandiduje exposlanec Petr Bratský a za TOP 09 exsenátor občanských demokratů Bedřich Moldan. Stránský, který do Senátu neúspěšně kandidoval před dvěma lety, si však věří.

Štětina vyměnil zelenou barvu za dres TOP 09

„Pozice ODS už zdaleka nebude tak silná. Naším hlavním soupeřem je TOP 09. Sázím, že se do druhého kola dostanu,“ řekl Právu.

Proti Zieleniecovi bude za ODS kandidovat radní Milan Pešák a za TOP 09 místopředseda pražské YMCA Pavel Hlaváč. Vocelka se utká se starostou Prahy 10 Vladislavem Lipovským a se senátorem Jaromírem Štětinou, jenž křeslo, které získal před šesti lety jako kandidát Strany zelených, nyní obhajuje za TOP 09 s podporou Starostů.

ČSSD má zatím jasno jen o jednom ze tří pražských kandidátů. Na Praze 11 byla zatím schválena kandidatura atleta a bývalého běžeckého reprezentanta Ladislava Kárského, na Praze 10, jak sdělil Právu, uvažuje o své kandidatuře exposlanec Miroslav Svoboda. Všichni kandidáti budou známi ve čtvrtek.

Do horní komory se podle informací Práva bude za VV dále snažit probojovat na severní Moravě starostka města Bílovec Sylva Kováčiková, stomatolog Jiří Hvězda na Jičínsku, v Pardubicích profesor tamní univerzity Jiří Málek, v Brně-venkov starosta Petrovic Vladimír Paulík, či zoolog brněnské ZOO Jiří Vítek v obvodu Brno-město.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám