Hlavní obsah

Podsada stanů v dětských táborech zůstává

Právo, Václav Pergl, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značnou nevoli vyvolal u organizátorů dětských letních táborů v minulých týdnech návrh novely vyhlášky o hygienických požadavcích na zotavovací akce. Ministerstvo zdravotnictví v ní notně přitvrdilo.

Článek

Hrozilo třeba, že děti si neužijí romantiku pobytu v tradičních stanech s podsadou o rozměrech 2x2 metry. Táborníci se bouřili. A ministerstvo zdravotnictví a hygiena nakonec ustoupily.

„Teď jsme se už dohodli. Jde o kompromis mezi hygienickými požadavky a tím, aby děti nebyly v přírodě v téměř sterilním prostředí,“ ujistil Právo hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít.

Víc záchodů až nad sto dětí

V táborech tedy budou moci dál zůstat stany s podsadou 2x2 metry. Mění se jen požadavky na ubytovací prostor v pevných stavbách na táboře. „Chtěli jsme, aby byly na jedno dítě tři metry čtvereční, ale po dohodě s táborníky to bude 2,5 metru čtverečního,“ dodal Vít.

Diskuse byla i o počtu záchodů na počet dětí. I v tom došlo ke kompromisu, takže se omezení dané vyhláškou nedotkne 90 procent táborů. Nad sto dětí budou ale muset pořadatelé přidat jeden záchod.

Sestra a bratr mohou bydlet spolu

Ani nadále nebude sourozencům různého pohlaví zakázáno spát na táboře v jednom stanu, pokud si to jejich rodiče přejí. Změní se naopak ustanovení vyhlášky o spaní na patrových postelích. Dosud na nich mohli spát děti od 10 let a nově to bude již od 7 let. Děti do 10 let budou muset mít v táborech vyhrazeno devět hodin na spánek a starší děti osm hodin.

Novela vyhlášky vyjde na podzim

Mění a zpřísňují se rovněž požadavky na hygienu potravin, aby se vyloučila možnost jejich kontaminace. Dosud obecné formulace o tom, které potraviny se nemají používat k výrobě pokrmů, budou nahrazeny seznamem, na němž se hygienici každý rok s unií dohodnou.

Novelou vyhlášky se změní i náplň kurzů pro zdravotníky. Už nebude obsahovat jen poskytnutí první pomoci, ale i hygienická pravidla nutná k rekreaci.

„Novelizovanou vyhlášku vydáme na podzim a myslím, že ještě víc přispěje k tomu, aby dětské ozdravné tábory byly na vysoké úrovni a rodiče nemuseli mít strach o své děti,“ uzavřel hlavní hygienik.

Vít: Kvalita táborů se lepší

Kvalita ozdravných táborů dětí je letos zatím většinou dobrá, potvrdil Právu Vít, který sám několik táborů v tomto týdnu zkontroloval.

„Evidujeme 1686 provozovatelů zotavovacích akcí, tedy táborů, ve kterých se má rekreovat ve 2471 bězích 166 000 dětí. Jde o tábory, kde je víc než 30 dětí a jsou tam déle než pět dní. Kromě toho se 12 000 dětí o prázdninách rekreuje v táborech, v nichž je méně než 30 účastníků nebo trvají méně než pět dní. Zatím jsme ze všech táborů zkontrolovali 770 a našli 32 závad,“ sdělil Vít.

Podle jeho slov hygienici uložili pokuty v celkové výši 20 000 korun. V jednom táboře byl epidemický výskyt průjmu pravděpodobně virového původu, avšak velmi rychle se nákazu podařilo zlikvidovat.

Na farmě v zápachu z odpadků a výkalů zvířat

Dvě stížnosti na tábory řešili teď v červenci například hygienici na Opavsku. Podle Evy Gerykové z Krajské hygienické stanice v Ostravě se jednalo o akce, které jejich organizátoři hygienikům neohlásili. Rodiče pobyty vybrali z bohaté nabídky na internetu, a když se pak od dětí dozvěděli, jak to tam vypadalo, obrátili se na hygieniky.

„Jedním z těchto dvou případů byl pobyt na statku. Rodiče si bohužel stěžovali až po skončení pobytu. Když jsme tam zajeli na kontrolu, děti tam už nebyly,“ řekla Právu Geryková.

Jak uvedla, děti místo toalety musely používat vzdálenou latrínu, kam se bály chodit, aby tam nespadly nebo cestou nešláply na lejna, kolem ubytovny byl zápach z odpadků i výkalů zvířat, ale i hejna obtěžujících much. K mytí rukou byl barel s kdovíkdy vyměněnou, ale chlorovanou vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám