Hlavní obsah

Vyhazov nebo snížení platu? Policie se ptá civilních zaměstnanců

Právo, Jakub Troníček

Neobvyklý dotazník dostali v uplynulých dnech civilní pracovníci ekonomického úseku policejního prezidia. Kvůli akutnímu nedostatku peněz na jejich platy, o kterém už Právo informovalo, se jich totiž vedení ptá, jestli chtějí kritickou situaci raději řešit propouštěním, nebo snižováním platů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policii chybí na platy občanských zaměstnanců dohromady 160 miliónů korun, přičemž ministerstvo financí je k jejím žádostem o převedení peněz z jiné kapitoly hluché a reálně tak hrozí, že na konci roku už zkrátka na výplaty nebude.

„Dle analýzy rozpočtu nepostačují přidělené finanční prostředky na pokrytí nasmlouvaných platů do konce roku 2010,“ uvádí se k tomu v materiálu, který má Právo k dispozici a který v uplynulých dnech dostali zaměstnanci prezidia s tím, že si mají zvolit „nejlépe vyhovující variantu možného řešení“.

Na výběr jsou přitom tři varianty: ukončení pracovního poměru se 30 zaměstnanci, snížení pracovního úvazku, a tím i platu, o hodinu denně pro 150 zaměstnanců na tři až čtyři měsíce, anebo snížení úvazku plošně pro všechny o jednu hodinu na jeden až dva měsíce. Finální řešení se má i na základě „ankety“ zvolit v druhém srpnovém týdnu.

Příští rok hrozí podle odborů kolaps

Drastické úspory se přitom u policie netýkají zdaleka jen občanských zaměstnanců, podle šéfa policejních odborů Milana Štěpánka má sbor na jednoho policistu v letošním roce o necelých 900 korun na měsíc méně, než tomu bylo loni.

Před povinností seškrtat výdaje pod ještě nedávno těžko představitelnou hranici tak nyní stojí takřka všichni policejní šéfové a každý tento problém řeší po svém.

„Některá krajská ředitelství snižovala policistům zejména tzv. rizikový příplatek, případně další složky služebního příjmu. Např. v Ostravě se tyto částky blížily až k 5 tisícům měsíčně,“ řekl Právu v této souvislosti Štěpánek.

Zároveň upozornil, že situace bude zřejmě kvůli plánovaným desetiprocentním úsporám na platech v příštím roce ještě horší.

„Začíná se velmi jasně rýsovat riziko, že od policie mohou pod tímto vlivem odejít zkušení policisté Až se rozpadnou specializované útvary nebo až na ulici neuvidíte policistu ani ve dne, natož v noci, tak už tyto argumenty znít nebudou. Nebude odkud, protože u policie nezbude kámen na kameni,“ varuje před možnou masívní vlnou odchodů do civilu Štěpánek.

Podle něj se na policii nemůže nahlížet pouze pohledem ekonoma. „Za prvé policie není výrobní podnik a za druhé se musí její existence posuzovat z hlediska zachování vnitřní bezpečnosti. Tu nemůže zajistit nikdo jiný než státní orgán, zajištěný ekonomicky a personálně,“ poznamenal policejní odborář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám