Hlavní obsah

Pitrův právník: ČR chce jen výbušné informace, nikoli spravedlivý proces

Česká republika porušuje základní lidské právo Tomáše Pitra na spravedlivý proces, tvrdí právní zástupce kontroverzního podnikatele Jan Křivánek. Podle něj se proti jeho klientovi vedla účelová soudní řízení a byl vyvíjen nátlak, aby poskytl důvěrné informace.

Článek

Médiím to sdělil v pátek v tiskovém prohlášení Křivánek. „Trestní řízení proti němu byla a jsou vedena primárně nikoliv z toho důvodu, aby byl postižen za případně spáchané delikty, ale proto, aby na něj byl vyvíjen nátlak ohledně záležitostí jeho majetku a jeho obchodních aktivit, a dokonce ohledně poskytnutí důvěrných informací, z jejichž držení je podezříván,“ píše v prohlášení Křivánek.

Podle něj do trestních řízení s Pitrem zasahovaly kromě orgánů činných v trestním řízení také nezákonně i jiné státní orgány a představitelé státu.

Advokát připomněl, že Pitr již před třemi lety prohlásil, že se obává o svůj život, a nadále se podle Křivánka cítí nevinný.

„Z těchto důvodů setrvával pan Tomáš Pitr na územní Švýcarské konfederace a

očekával výsledek jím podaných stížností resp. opravných prostředků,“ vysvětluje Křivánek.

Za vším stojí Mrázkův spis, míní právník

Od ledna prý u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku čeká na projednání Pitrova stížnost postupu České republiky.

Křivánek také prohlásil, že Pitrovy obavy ohledně jeho postavení se za posledních 48 hodin potvrdily. „Představitelé policie i státu vyslovili veřejně uspokojení nad tím, že Tomáš Pitr byl ve Švýcarsku omezen na osobní svobodě a že bude jednáno o jeho vydání do ČR. A to proto, že po případném vydání do ČR bude protiprávně přinucen poskytnout státním orgánům takové informace, o nichž se tyto orgány domnívají, že jimi pan Pitr disponuje,“ uvedl Křivánek.

Na mysli měl zřejmě obsáhlý spis Pitrova obchodního partnera Františka Mrázka, který byl před lety za dosud nevyjasněných okolností zastřelen. Mrázek si podle vyšetřovatelů vedl důkladný spis plný kompromitujících materiálů na tehdy čelní představitele české politické scény. Po jeho smrti však spis zmizel a kriminalisté hovoří o tom, že se ho zmocnil právě Pitr.

Anketa

Myslíte si, že ČR porušuje Pitrova práva na spravedlivý proces?
Ano
15,3 %
Ne
76,7 %
Nevím
8 %
Celkem hlasovalo 10057 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám