Hlavní obsah

Bývalý šéf úřadu vlády bude náměstkem na NBÚ

Praha

Odcházející vedoucí úřadu vlády Jan Novák dostal významný post náměstka na Národním bezpečnostním úřadě (NBÚ). Na zodpovědnost bude mít státní dozor v oblasti ochrany utajovaných informací, registry, fyzickou bezpečnost, tedy standardy pro objekty a také kancelář úřadu. Bude tedy jakýmsi kancléřem NBÚ. Podle vládního mluvčího Martina Kupky, který o přesunu Nováka v pátek informoval, by se měl funkce ujmout 1. října.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Novák

Článek

Pětatřicetiletého Nováka v čele úřadu vlády nahradí bývalý ředitel správní sekce na ministerstvu průmyslu a obchodu Lubomír Poul. Toho si do resortu přivedl exministr Martin Říman, který nyní bude šéfem Nečasových poradců. Poul se úřadu ujme 1. srpna.

"Jan Novák patří mezi kvalitní manažery v oblasti státní správy. Věřím, že jeho práce v Národním bezpečnostním úřadu bude stejně dobrá jako v jeho dosavadním působišti. Nenastupuje navíc do neznámého prostředí. S činností tohoto úřadu přicházel pracovně do kontaktu i v roli vedoucího úřadu vlády," citoval Kupka vyjádření premiéra Petra Nečase (ODS).

Novák má pro svoji novou funkci, jak naznačil Nečas, předpoklady, specializoval se na bezpečnostní problematiku a jako bezpečnostní ředitel pracoval také svého času na Hradě. Navíc byl i členem vládního výboru pro zpravodajské služby, což mu otevíralo cestu k nejcitlivějším informacím z tajných služeb.

Proto také bylo prioritou premiéra získat pro Nováka post ve státních službách, jelikož jeho případný odchod do soukromého sektoru by mohl znamenat pro stát bezpečnostní riziko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám