Hlavní obsah

Česko bude součástí protiraketové obrany USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spojené státy potvrdily, že Česko bude součástí projektu protiraketové obrany v Evropě. Pentagon požádal Kongres o prostředky na zřízení "centra předběžného varování" v Česku.

Článek

Podle pátečních Hospodářských novin by centrum mohlo vzniknout ještě letos, jakmile Kongres uvolní požadovanou částku 2,2 miliónu dolarů (asi 42 miliónů korun).

"Americká strana navrhuje, že by v Česku mohlo vzniknout zařízení se senzory, které by poskytovaly systém včasné výstrahy," řekl deníku premiér Petr Nečas (ODS). Předpokládá se, že financování pilotní fáze bude věcí USA, pak už je to znovu otázkou dalších jednání, dodal.

Podle premiéra se informace o systému včasné výstrahy dala očekávat a je výsledkem kontinuálního vývoje, který nastal po zrušení dohod o výstavbě radaru v Brdech. [celá zpráva]

Americká výbava, česká obsluha

Zástupci Pentagonu byli už v květnu v ČR na obhlídce možných pracovišť.

Podle zdrojů z českého ministerstva zahraničí by mělo jít o dvě kanceláře s počítačovým a dalším technickým vybavením, kde by se scházela data o nepřátelských raketách. Zařízení by mohli obsluhovat Češi.

List píše, že Obamova administrativa s žádostí o finance čekala až na výsledek parlamentních voleb v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám