Hlavní obsah

Drobil pošle na sever Moravy čtyři miliardy z fondů EU na lepší vzduch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ministerstvo životního prostředí vyčlení z evropských peněz na zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji čtyři miliardy korun. V září vyhlásí speciální výzvu z Operačního programu Životní prostředí. Novinka určená obcím i firmám je jedním z prvních čtyř ekologických opatření, které ve čtvrtek v Ostravě představil nový ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

Článek

Chce také společně se zástupci Ostravy jednat se společnostmi, které ovzduší v kraji ovlivňují nejvíce.

Drobil se shodl s primátorovým náměstkem pro životní prostředí Daliborem Madejem (ODS) na pravidelném kontaktu nejméně jednou měsíčně.

Problematika velkých znečišťovatelů ovzduší v regionu, z něhož Drobil pochází, bude také součástí jeho ministerské koncepce. Podle něj musí skončit období, kdy ministr životního prostředí do regionu přijel, otočil se na nádraží a po jeho odjezdu nic nezůstalo.

"Budeme společně kontrolovat plnění opatření, která ministerstvo pro zlepšení stavu ovzduší navrhuje," dodal Drobil, který se v moravskoslezské politice dlouhá léta pohyboval. Také Ostrava ministerstvu navrhuje možná řešení v novém materiálu. Náklady na jejich uskutečnění činí zhruba 28 miliard korun. Týkají se všech tří zdrojů znečišťování ovzduší - velkých podniků, dopravy i lokálních topenišť. Materiál město představí veřejnosti až v následujících dnech, dodal Madej.

Ministr dnes na ostravském magistrátu jednal také o žalobě, kterou město letos podalo na vládu i ministerstvo životního prostředí právě kvůli špatnému ovzduší. Novinářům řekl, že na primátorova náměstka nevyvíjel žádný tlak, aby Ostrava svou žalobu stáhla. "Nicméně na základě dohody o pravidelných jednáních chci věřit, že pokud Ostrava uvidí, že se přešlo od slov k činům, tak zváží možnost smírného narovnání vztahů s ministerstvem," řekl Drobil. Podle Madeje je možné do budoucna uvažovat o pozastavení či stažení žaloby, pokud resort začne dělat konkrétní kroky.

ArcelorMittal již počítá s miliardovou investicí

Jednen z největších znečišťovatelů v regionu ArcelorMittal Ostrava už prý se zástupci ministerstva spolupracoval. "Pravidelně informujeme jak představitele města Ostravy, tak kraje i přilehlých obcí o vývoji ve společnosti a o našich plánech, včetně informací o průběhu ekologických projektů," řekl ředitel huti Augustine Kochuparampil.

Letos firma zahájila výstavbu odprášení zařízení na úpravu rudy. Miliardová investice má být dle plánu dokončena v roce 2011. Přinese snížení emisí prachových částic o zhruba 75 procent, tvrdí firma. Významně se tak podle ní sníží podíl vlivu společnosti na životní prostředí zejména v ostravské části Radvanice a Bartovice, kde je situace na severu Moravy vůbec nejhorší.

Na severu Moravy je znečištění ovzduší nejvyšší v Česku. Při smogových situacích dosahuje koncentrace jemných prachových částic i desetinásobku platného imisního limitu. Podle odborných studií má špatný vzduch vliv na nárůst alergií, onemocnění dýchacího ústrojí i poruch plodnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám