Hlavní obsah

Vzácný ibis uctívaný starými Egypťany překvapil ornitology na Moravě

Překvapení zažili v těchto dnech ornitologové na Břeclavsku. V Lednici pozorovali výskyt ibisa posvátného, který se na našem území objevil od roku 1950 pouze čtyřikrát. Vzácného ptáka považovali staří Egypťané za posvátného. Ve čtvrtek o tom informoval Jan Miklín ze správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava.

Foto: Profimedia.cz

Ibis posvátný (Threskiornis aethiopicus)

Článek

"Pravděpodobně se sem zcela omylem zatoulal. Ve srovnání s přirozenými hnízdišti ibisů posvátných jsme umístěni až příliš na severu," uvedl ochranář. Doplnil, že letos byl jeden z těchto vzácných ptáků pozorován také u Ponětovic na Brněnsku.

Kam dál pták pozorovaný v Lednici poputuje, nelze odhadnout. Pomohlo by tomu jeho okroužkování. Odchyt ptáků je sám o sobě náročný a při běžném pozorování se nedělá.

Ibis je zbarven černobíle a má metrové rozpětí křídel. Jde o typického vodního ptáka - živí se hmyzem, rybami nebo jinými vodními živočichy, proto s oblibou vyhledává bažinatá území.

Ve starém Egyptě byl často mumifikován

Z původního domova, Afriky, Íránu a Iráku se časem rozšířil i do Austrálie či západní Evropy, kde se ale přemnožil a jeho stavy musejí být v současnosti redukovány. Ve střední Evropě nehnízdí.

Pro staré Egypťany byl posvátným tvorem, ztělesňujícím Thovta - boha písma a moudrosti. O jeho významu svědčí také to, že byl často mumifikován - archeologové našli v Egyptě při vykopávkách více než milión mumifikovaných ibisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám