Hlavní obsah

Motejlova dcera odmítla plaketu pro otce od exministryně Kovářové

Aktualizováno

Dcera zesnulého veřejného ochránce práv Otakara Motejla Kateřina odmítá plaketu exministryně spravedlnosti Daniely Kovářové in memoriam za celoživotní přínos české justici pro svého otce. Motejlova dcera to vysvětluje v dopise zaslaném Kovářové odkazem na morálku a právní zásady svého otce. Informovala o tom v úterý Česká televize.

Foto: Petr Horník, Právo

Zesnulý ombudsman Otakar Motejl

Článek

"Vážená paní Kovářová, s ohledem na morální a právní zásady mého otce, JUDr. Otakara Motejla, nemohu přijmout plaketu Bene Meritus in memoriam," uvedla v dopise Motejlova dcera Kateřina Kulíšková. Pro ČTK pak uvedla, že její otec měl o ministryni Kovářové své pochybnosti.

"Třeba jsem se strašně spletla, třeba by si táta pro tu plaketu šel. Já si na 95 procent myslím, že ne. Myslím si, že nesouhlasil s odborným a lidským nebo zejména lidským kreditem paní doktorky Kovářové," řekla Kateřina Kulíšková.

Pospíšil plaketu udělovat nebude

Podobně odmítl Kovářové plaketu Bene Meritus také místopředseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec. Sám prý nic proti udělování ocenění nemá, ale mělo by podle něj přicházet v jinou dobu a s širší společenskou podporou.

Kritiku za svou plaketu sklízela Kovářová od samého počátku jejího udílení. Proti ní se stavil například i poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Ten namítal, že ministerstvo spravedlnosti má svého času jiné věci na starosti než vymýšlení různých druhů ocenění. „Navíc paní ministryně byla ministryní úřednickou, takže jsem přesvědčen, že tento krok nebyl šťastný," uvedl v ČT Tejc.

Staronový šéf resortu Jiří Pospíšil s udělováním plakety pokračovat nebude. Přes svou mluvčí Veroniku Ludvíkovou to zdůvodnil tím, že udílení plaket Bene Meritus pokládá za výlučnou aktivitu své předchůdkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám