Hlavní obsah

Rektor se chce s vyhozeným exděkanem plzeňských práv dohodnout

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Kauza exděkana plzeňských práv Jaroslava Zachariáše dostala nečekaný obrat. Západočeská univerzita nabídla ve středu 28. července bývalému šéfovi fakulty, který dostal loni v říjnu okamžitý vyhazov kvůli plagiátorské aféře, mimosoudní vyrovnání. A to právě v den, kdy měl městský soud v Plzni začít řešit Zachariášovu žalobu proti univerzitě, jíž se chtěl domoci zrušení výpovědi.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Bývalý děkan plzeňských práv Jaroslav Zachariáš u soudu, kde se chce domoci stažení výpovědi, kterou mu dalo nové vedení školy.

Článek

Jednání se má uskutečnit 5. srpna u rektora Josefa Průši. „Požadujeme zrušení okamžité výpovědi, prodiskutovaní dalšího působení mého klienta na škole a předpokládáme omluvu - ta kauza byla uměle vyvolaná, můj klient byl obětním beránkem,“ prohlásil u zmíněného soudu Zachariášův advokát.

Na co hodlá univerzita přistoupit, není jasné. „Nemůžu to zatím komentovat,“ sdělil Právu její právní zástupce Jan Podola.

Podle rektora Josefa Průši je mimosoudní jednání nutné. „Byl by to předem prohraný proces a přišlo by nás to draho,“ řekl Právu Průša. „Fakulta si nadělala problémy a vyřizovat to musíme my,“ podotkl rektor, podle něhož vedení fakulty pochybilo například v tom, že se Zachariášem nejednalo a rovnou mu poslalo výpověď. Průša předpokládá, že dojde na finanční vyrovnání. Zda dojde na stažení výpovědi nechtěl předjímat. „A pokud jde o omluvu, omlouvat by se měla fakulta, nikoliv my,“ doplnil Průša.

Pospíšil: zaměstnanecké spory jsou věcí univerzity

Současného děkana plzeňských práv Jiřího Pospíšila vývoj kauzy překvapil. „Nic o tom nevím, řešení těchto zaměstnaneckých sporů je ale věcí univerzity. Mne se na názor nikdo neptal,“ řekl Právu Pospíšil. Důrazně však odmítl možnost Zachariášova dalšího působení na fakultě, či že by se mu škola měla omluvit.

Nemůže dále pracovat na fakultě, za jejíž někdejší úpadek a rozpad je přinejmenším mravně odpovědný. A omlouvat se mu není za co.

„Nemůže dále pracovat na fakultě, za jejíž někdejší úpadek a rozpad je přinejmenším mravně odpovědný. Doufám, že toto univerzitě nehrozí. A omlouvat se mu není za co,“ podotkl Pospíšil, podle něhož by to bylo prohrou nového vedení fakulty. „On by se měl veřejně omluvit všem studentům, jimž pošramotil prestiž jejich školy,“ dodal děkan.

Soudce žádost o vyjednávání pobouřila

Návrh na mimosoudní jednání přišel až sedm měsíců poté, co Zachariáš podal žalobu, a to rozčílilo soudce Petra Strejce. „To si snad děláte legraci. Že s tím přichází žalovaná strana teprve teď, je až neuvěřitelné. Velmi vám to vyčítám,“ pokáral soudce právníka univerzity. Podola pouze konstatoval, že pověření od rektora dostal teprve den před zahájením soudu. Soudce oběma stranám nařídil, aby ho o výsledku jednání do poloviny srpna informovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám