Hlavní obsah

VV se bouří, nechtějí škrtat více než ODS a TOP 09

Právo, Novinky, jas, rsk
Praha
Aktualizováno

Věci veřejné (VV) odmítají plán ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), podle něhož by měly jednotlivé resorty zavázat 2,5 procenta svého rozpočtu na pokrytí schodku státního rozpočtu. VV vadí, že mají ušetřit zhruba polovinu z 10 miliard. O Kalouskově návrhu bude ve středu jednat vláda.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Čelní představitelé VV: Kristýna Kočí, Radek John a Vít Bárta

Článek

Ministrům VV se nelíbí, že by měli ve svých resortech škrtat více než zbývající dvě koaliční strany ODS a TOP 09. Strana v úterý oznámila, že je ochotna snížit tuto částku na třetinu, aby byly úspory vyrovnané mezi jednotlivé strany koalice.

Kalousek navrhuje, aby resorty vázaly 2,5 procenta svého rozpočtu. Vyňaty jsou pouze mandatorní výdaje a specifický přístup má ministerstvo obrany, z jehož rozpočtu poputují v budoucnu finance na platy učitelů. Vzhledem k tomu, že VV mají ministry i v resortech s velkými rozpočty (doprava, vnitro, školství), připadá na jejich ministry i značná část úspor.

Podle ministra školství Josefa Dobeše jsou ministři za VV ochotni ušetřit zhruba třetinu. „Logika 2,5 procenta je vcelku správná. Škrtal jsem, kde to šlo, ale nemáme všichni stejné podmínky. Kolega na ministerstvu práce má odstraněny všechny mandatorní výdaje, narozdíl ode mě či Radka Johna. A my škrtáme 2,5 procenta s těmito mandatorními výdaji,“ řekl Právu Dobeš. Podle něj by všichni ministři měli škrtat až po odečtení mandatorních výdajů.

Člověk, který není schopný manažersky jako šéf resortu zvládnout letošní rozpočet, případně další rozpočty, tak se zcela jaksi minul posláním, které má.
Petr Nečas

Ministr vnitra a předseda VV Radek John uvedl, že pokud by musel vázat 2,5 procenta rozpočtu svého resortu, dotklo by se to nezbytně i platů policistů či hasičů. To je podle něj nepřijatelné a hodlá ve středu na vládě předložit vlastní návrh, podle něhož by se škrty počítaly podobně jako loni z částky oproštěné od mzdových nákladů. Ty podle něj tvoří dvě třetiny celého rozpočtu ministerstva

Premiér Petr Nečas (ODS) Věcem veřejným vzkázal, že pokud jednotliví ministři manažersky nezvládnou chystané úspory, nemají ve vládě co dělat. Úspory jsou podle jeho slov rozvrženy rovnoměrně.

"Já jsem od počátku vyhlašoval, že člověk, který není schopný manažersky jako šéf resortu zvládnout letošní rozpočet, případně další rozpočty, tak se zcela jaksi minul posláním, které má," řekl odpoledne Nečas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám