Hlavní obsah

Potvrzeno. Talmanová bude za ODS kandidovat do Senátu

Právo, rsk

Lucie Talmanová, bývalá místopředsedkyně Sněmovny a manželka expremiéra Mirka Topolánka, bude kandidovat za ODS do Senátu na Kutnohorsku. Právu to po jednání grémia v úterý sdělil předseda horní komory parlamentu Přemysl Sobotka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalá místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS)

Článek

„Výkonná rada kandidáty již odsouhlasila. Není žádná připravovaná změna, proběhla tedy i nominace a tím pádem i kandidatura paní Talmanové,“ řekl Sobotka, který letos obhajuje svůj mandát na Liberecku.

Topolánkova manželka bude o hlasy voličů bojovat například proti místostarostovi Čáslavi Jaroslavu Strnadovi, podnikateli Stanislavu Veselému za KSČM či exposlankyni a předsedkyni Demokratické strany zelených Olze Zubové.

Další zajímavý souboj nabídne obvod Brno-venkov, kde se utká bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) s bývalým děkanem zdejší lékařské fakulty Janem Žaloudíkem za soc. dem.

Naopak senátní boje v Praze budou zřejmě ve znamení ODS proti TOP 09 - v Praze 10 bude kandidovat zdejší starosta Vladislav Lipovský proti senátorovi Jaromíru Štětinovi, který před šesti lety kandidoval za Stranu zelených a nyní se o hlasy voličů uchází v barvách TOP 09.

V šestém pražském obvodu se chce prosadit exposlanec ODS a bývalý starosta Prahy 13 Petr Bratský, jenž se utká se senátorem a někdejším stranickým kolegou Bedřichem Moldanen (TOP 09).

ODS letos obhajuje 18 z 27 rozdělovaných mandátů, soc. dem. ani jedno křeslo. TOP 09 by po sněmovních volbách mohla výrazně posílit i v Senátu.

Reklama

Související články

ODS nominovala Talmanovou do Senátu

Lucie Talmanová (42), místopředsedkyně Sněmovny a partnerka předsedy ODS Mirka Topolánka, se na podzim pokusí získat křeslo v Senátu. V pondělí její...

TOP 09 nasadila Moldana proti Bratskému z ODS

Dvě největší strany už teď mají prakticky jasno, kdo se za ně na podzim postaví do boje o horní parlamentní komoru. ODS i ČSSD nasadily většinou ostřílené...

Výběr článků

Načítám