Hlavní obsah

Poslanec Huml by na ministra Bártu poslal policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta by měl projít správním řízením kvůli tomu, že si nalepil registrační značku na svůj vůz maserati. Výsledkem by mohla být ztráta řidičského průkazu na jeden rok. V pondělí se tak vyjádřil poslanec VV a dopravní odborník Stanislav Huml.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta

Článek

„Ministr by se měl podrobit přestupkovému řízení jako každý jiný řidič,“ řekl Huml v ČT. Dodal, že sami policisté by měli Bártův prohřešek v rámci „úřední povinnosti“ prošetřit.

Na druhou stranu zákaz činnosti se podle Humla vyslovuje, když si někdo dá na vůz cizí registrační značku, stejně jako když si řidič tu svou „jen“ přepíše na samolepku. To by se podle Humla mělo změnit a přestupky se měly rozlišovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dopravní expert Stanislav Huml a čerstvě zvolený poslanec VV

Bárta jezdí v maserati a do práce v audi, i když může mít k dispozici služební vůz. Jízdu autem označil za svůj relax. Registrační značku si podle dřívějších slov utrhl při jízdě na polní cestě.

Nebyl to jeho jediný přestupek, nedávno televize Nova přichytila vůz s řidičem a Bártou přímo pod značkou zákazu zastavení před domem, kde ministr bydlí.

Poslanci a senátoři mají při přestupku právo na výběr: buď se řízení podrobit u správního orgánu v místě bydliště, aniž by vytahovali průkaz zákonodárce, nebo se ohlásit u imunitního výboru své parlamentní komory. Výbor může udělit pokutu, často to bývá kolem 15 tisíc korun. Výbor hříšníky posuzuje v neveřejném řízení, ale jména obvykle unikají do médií.

Koalice nyní předložila Sněmovně návrh změny ústavy, který tuto možnost výběru (tzv. přestupkovou imunitu) ruší.

Reklama

Výběr článků

Načítám