Hlavní obsah

ČSSD propustí část zaměstnanců, ostatní přijdou o 13. plat

Právo, Jiří Ovčáček

Na soc. dem. dolehla finanční tíseň. Na krku má 180miliónový úvěr, který musí splatit, ale kvůli nečekaně nižšímu volebnímu výsledku úvěr nepokryje příspěvek od státu za získané hlasy. ČSSD dostane 115 miliónů korun, ale očekávala kolem 175 miliónů. Proti roku 2006 přišla asi o 600 tisíc hlasů. Za každý získaný hlas stát stranám vyplácí stokorunu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

ČSSD oficiálně vykazuje, že za masívní kampaň vydala 300 miliónů korun, ale neoficiálně se mluví o mnohem vyšší částce.

Šetření se dotkne hlavně stranických zaměstnanců. Příští rok se tak nedočkají tradičního 13. platu. Letos bude 13. plat ještě vyplacen, protože je součástí kolektivní smlouvy. Během následujících měsíců přijde navíc v Lidovém domě o práci asi dvacet lidí.

„Projevuje se to tím, že snižujeme počet zaměstnanců. Omezují se také externí služby, které soc. dem. čerpá,“ popsal Právu úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jak se jeho strana snaží ušetřit peníze. Úspory přitom podle něj soc. dem. hledá v Lidovém domě, nebudou se týkat regionálních stranických struktur.

Pronájem Lidového domu? Ještě se uvidí

Pokud jde o úvěr, soc. dem. podle ústředního tajemníka Jiřího Havlíčka koncem letošního roku splatí bance Fio zhruba 115 miliónů korun a zbytek v následujících dvou až třech letech.

Soc. dem. ale popřela, že by kvůli finanční situaci uvažovala o pronájmu Lannova paláce, který je částí Lidového domu, jak napsal server Aktuálně.cz.

Podle Sobotky je „další nakládání s majetkem věcí nového vedení po sjezdu“. Dodal, že by kandidáti do vedení také měli deklarovat, jak chtějí právě se stranickým majetkem nakládat.

Soc. dem. počítala s příjmem za výsledek voleb ve výši 180 miliónů korun, tedy se stejnou částkou, jakou činí úvěr od banky Fio, nakonec ale dostane od státu za hlasy zhruba 115 miliónů. Ty padnou na letošní splátku úvěru poskytnutého bankovním ústavem. A to ještě koalice počítá, že v příštích letech schválí snížení státních příspěvků stranám o deset procent.

TOP 09 navrhovala zkrácení dokonce o polovinu, ale to jí neprošlo.

Koaliční strany chtějí už od letoška snížit příspěvek za mandát o pět procent. Nyní činí u poslanců a senátorů 900 tisíc korun a u krajských zastupitelů 250 tisíc korun za křeslo ročně. Od roku 2012 se má příspěvek snížit o dalších pět procent. Od roku 2014 se má o deset procent snížit příspěvek za hlas ve sněmovních volbách, který nyní činí stokorunu. Nárok na něj mají strany, které získají více než 1,5 procenta hlasů. Klesne i příspěvek na činnost, který dělá deset miliónů ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám