Hlavní obsah

Vondra odvolá úředníka kvůli podpisu předražených zakázek

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) ještě během tohoto týdne odvolá ředitele nedávno zřízeného Úřadu pro dohled nad akvizicemi Romana Hoštu, jehož podpis figuruje pod třemi předraženými zakázkami Správy vojenského bytového fondu (SVBF). Vondra o tom v pondělí informoval novináře s tím, že v celé sekci správy majetku ministerstva provede forenzní audit jedna z renomovaných mezinárodních firem.

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

„Považuji za nemožné, aby Úřad pro dohled nad akvizicemi vedl člověk, který ještě nedávno řídil SVBF a který je pod některými ze smluv, které jsou předmětem vyšetřování, dokonce osobně podepsán,“ prohlásil Vondra.

Hoštovo jméno figuruje pod třemi smlouvami na renovaci vojenských ubytoven v Táboře a v Chotusicích a zateplení bytových domů v Kozlově. Jak uvedla minulý týden Mladá Fronta Dnes, na všech třech předražených kontraktech milióny vydělala firma H+V Praha, jejímž spolumajitelem je bývalý úředník SVBF a Hoštův podřízený Kajetán Kalivoda. Celou kauzu nyní prošetřuje protikorupční policie.

V nemilosti i náměstek ministra

Společnost H+V Praha podle MfD stavěla ekonomickému náměstkovi ministerstva obrany Tomáši Perutkovi rodinný dům. Vondra proto po Perutkovi chce veškerou dokumentaci o financování nemovitosti - o dalším setrvání náměstka ve funkci rozhodne prý příští měsíc.

Foto: Petr Horník , Právo

Kdysi disident, nyní ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Kalivoda je podezřelý z toho, že zakázky přihrával nastrčeným firmám, které je ihned jako subdodavateli předaly H+V Praha. Ta si opět najala stavební firmu Globe Estate, která rekonstrukce a zateplení skutečně provedla, avšak za cenu o několik miliónů nižší, než na kolik byla původní smlouva. Kauza vyplula na povrch kvůli tomu, že H+V Praha neplatila Globe Estate za odvedenou práci.

Ministerstvo také bude muset řešit, po kom bude chtít vymáhat státní peníze. Podle zákona to může být jen s vítězi výběrového řízení, nastrčené firmy však podle všeho žádnými financemi nedisponují.

Reklama

Výběr článků

Načítám