Hlavní obsah

Do Senátu chtějí sportovci, lékaři i zasloužilí politici

Právo, Lukáš Bek

Ačkoli nejsilnější politické strany ještě nemají definitivně schválené kandidátky do podzimních senátních voleb, hlavní souboje už se rýsují. Zatímco ODS bude horko těžko obhajovat 18 z 27 rozdělovaných mandátů. ČSSD přitom neobhajuje žádné křeslo. TOP 09 by zase mohla zkusit ukázat, že je dominantní stranou na pravici, jak to naznačil jeden z průzkumů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Soc. dem. má šanci stát se poprvé v historii nejsilnější stranou v horní parlamentní komoře a případně vzít většinu stranám současné koalice, což by jí umožnilo přes Senát torpédovat vládní návrhy. A mohla by si vylepšit vyhlídky při volbě prezidenta, kdyby se přece jen nevolilo přímo.

Zatímco ve většině regionů půjde nejspíš o souboj pravice s levicí, v hlavním městě se čeká „bratrovražedný“ střet mezi stranami napravo. Například v Praze 10 ODS chystá vytáhnout silnou kartu v podobě zdejšího starosty Vladislava Lipovského, barvy topky bude hájit současný senátor Jaromír Štětina, který před šesti lety kandidoval za Stranu zelených, ale s níž se záhy rozkmotřil.

V Praze 6 chce zase zkusit štěstí bývalý poslanec a někdejší starosta Prahy 13 Petr Bratský proti senátorovi a někdejšímu stranickému kolegovi Bedřichu Moldanovi (TOP 09).

Ten byl přitom zvolen za Kutnou Horu. Nyní se za tento obvod o post v horní komoře za ODS chystá ucházet bývalá místopředsedkyně Sněmovny a manželka expremiéra Mirka Topolánka Lucie Talmanová.

Grémium ODS by se kandidátkou podle informací Práva mělo zabývat v úterý, poté ji ještě musí schválit výkonná rada. Nejsou přitom vyloučeny škrty.

ODS sází především na své dosavadní senátory. Svůj post přitom budou obhajovat i šéf horní komory Přemysl Sobotka na Liberecku či místopředsedové Senátu Jiří Liška na Jičínsku a Jiří Šneberger v obvodu Plzeň-jih.

Extremista Vandas to zkusí na Mostecku

Také kandidátka soc. dem. či TOP 09 není definitivní. ČSSD předběžně vybrala hned několik svých bývalých vlivných i současných politiků včetně expremiéra, bývalého stranického předsedy a někdejšího eurokomisaře Vladimíra Špidly, který v obvodu Český Krumlov změří síly například se senátorem Tomášem Jirsou (ODS).

Z hejtmanů kandidují Stanislav Eichler na Liberecku, Martin Tesařík na Olomoucku a Jaroslav Palas na Bruntálsku. Na Hodonínsku strana nasadila svého místopředsedu Zdeňka Škromacha, na Táborsku pak ekonomického experta a stínového ministra financí Jana Mládka.

Jaké se čekají souboje
Karlovy Vary
Josef Pavel, bývalý hejtman (ODS)Jiří Vyvadil, bývalý poslanec a senátor (ČSSD)
Český Krumlov
Tomáš Jirsa, senátor (ODS)Vladimír Špidla, bývalý europoslanec (ČSSD)
Tábor
Pavel Eybert, senátor (ODS)Jan Mládek, stínový ministr financí (ČSSD)
Praha 6
Petr Bratský, exposlanec (ODS)Bedřich Moldan, senátor (TOP 09)
Praha 10
Vladislav Lipovský, starosta (ODS)Jaromír Štětina, senátor (TOP 09)
Liberec
Přemysl Sobotka, předseda Senátu (ODS)Stanislav Eichler, hejtman (ČSSD)
Jičín
Jiří Liška, místopředseda Senátu (ODS)Josef Táborský, náměstek hejtmana (ČSSD)
Kutná Hora
Lucie Talmanová, bývalá místopředsedkyně Sněmovny (ODS)Jaroslav Strnad, místostarosta Čáslavi (ČSSD)
Blansko
Karel Jarůšek, předseda představenstva 1. FC Brno (ODS)Jozef Regec, viceprezident Českého svazu cyklistiky (ČSSD)
Brno-venkov
Tomáš Julínek, bývalý ministr zdravotnictví (ODS)Jan Žaloudík, exděkan lékařské fakulty (ČSSD)
Olomouc
Jan Hálek, senátor (ODS)Martin Tesařík, hejtman (ČSSD)
Bruntál
Jiří Žák, senátor (ODS)Jaroslav Palas, hejtman (ČSSD)
Hodonín
Alena Venhodová, senátorka (ODS)Zdeněk Škromach, místopředseda (ČSSD)

Komunisté obhajují jediný senátorský post, který před šesti lety získal na Mostecku Vlastimil Balín. Ten se však se svou stranou rozešel a rozhodl se kandidovat za subjekt Občané městu, město občanům. Za komunistickou stranu se mu postaví starosta Lomu Josef Nétek.

Podle předběžných nominací by soc. dem. měl reprezentovat podnikatel Zdeněk Brabec a ODS krajský zastupitel Václav Hofmann.

V tradičně nezaměstnaností postiženém regionu se pokusí o horní komoru i někdejší šéf extremistické Dělnické strany Tomáš Vandas, který po zrušení tohoto subjektu založil jeho obdobu pod názvem Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Souboj lékařů proběhne v obvodu Brno-venkov, kde za ODS do klání nastoupí bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Utká se s exděkanem zdejší lékařské fakulty Janem Žaloudíkem za soc. dem. Ta v minulosti ostře kritizovala Žaloudíkův vyhazov z brněnského Masarykova onkologického ústavu s tím, že za tím mohl stát tehdejší náměstek ministryně zdravotnictví za ODS Marek Šnajdr.

Mezi sportovci – fotbalistou a cyklistou – se zase bude rozhodovat v obvodě Blansko. ODS bude zastupovat předseda představenstva 1. FC Brno Karel Jarůšek, zatímco v barvách soc. dem. bude o hlasy voličů usilovat viceprezident Českého svazu cyklistiky Jozef Regec. V Praze 11 se chystá kandidovat za ČSSD atlet, bývalý běžecký reprezentant Ladislav Kárský.

Zachrání Juránek lidovce před ostudou?

Velkou zkouškou budou volby pro lidovce, kteří ve sněmovních volbách utrpěli historickou porážku a zastoupení mají už právě jen v horní komoře. Obhajují tři mandáty, přičemž například dosavadní senátorka za obvod Ústí nad Orlicí Ludmila Müllerová přešla od KDU-ČSL k TOP 09, za niž půjde také do senátního klání.

Před ostudou, kterou by znamenala totální prohra v senátních volbách, by lidovce mohl zachránit jejich bývalý populární jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Ten by měl kandidovat v obvodu Brno-město.

Dlouholetý místopředseda Sněmovny Jan Kasal zase zkusí štěstí do Senátu na Vysočině.

O „svého“ posledního senátora přijdou US-DEU a ODA, za něž byl zvolen Karel Schwarzenberg. Ten však později vstoupil do vlády za zelené a následně se stal šéfem TOP 09, za niž je nyní kromě ministra zahraničí také poslancem, takže do Senátu nekandiduje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám