Hlavní obsah

Pospíšil: o možném odvolání Vesecké se rozhodne, až získá vláda důvěru

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce změnit nynější postavení státních zástupců. Do budoucna by je podle jeho mínění mohl jmenovat prezident na základě návrhu vlády. Ministr také uvedl, že o možném odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké se rozhodne až poté, získá-li kabinet důvěru. Pospíšil to uvedl v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (vpravo), moderátor Václav Moravec a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Vesecká i Nejvyšší státní zastupitelství čelí kritice své práce. Pospíšil uvedl, že o jejím případném odvolání z funkce rozhodne kabinet až poté, podaří-li se mu získat ve Sněmovně důvěru. O jejím vyslovení budou poslanci hlasovat 10. srpna.

Podle Pospíšila v ČR ani po dvaceti letech nefunguje typické státní zastupitelství. Je podle něj nyní třeba rozhodnout, zda Česko chce typickou státní prokuraturu, nebo státní zastupitelství, kdy státní zástupce bude procesně zodpovědný, ale ve svém rozhodování nezávislý. Ministr se přiklání k druhé variantě.

Podle bývalé nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové by měl premiér zaručit, že státní zástupci budou nezávislí. Jejich úřady by podle ní měly dostat například finanční nezávislost. S Pospíšilovým návrhem na změnu postavení státních zastupitelů souhlasí, jde podle ní pouze o jeden z potřebných kroků.

Nyní státní zástupce jmenuje ministr spravedlnosti, nejvyššího státního zástupce pak jmenuje vláda.

Pospíšil také oznámil, že od příštího roku hodlá navýšit soudní poplatky,na jejichž výši se nesahalo posledních deset let.

V pořadu vystoupil i předseda městského soudu v Praze Jan Sváček. Podle jeho slov je problémem tuzemské justice především to, že pohled na soudnictví se mění podle vlády, která je v daném funkčním období u moci.

"Soudnictví není vládní resort, ale nezávislá soustava," konstatoval Sváček s tím, že dlouhá léta chybí stabilní koncepce, která by napomohla soudní autonomii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám