Hlavní obsah

Zájezdoví řidiči při policejních kontrolách až na výjimku obstáli

Právo, Miroslav Homola
Brno

Především na řidiče - profesionály, kteří seděli za volanty autobusů vracejících se v neděli ráno nejčastěji z Chorvatska, Černé Hory či Řecka, se zaměřila rozsáhlá nedělní policejní kontrola. Uskutečnila se během dvou hodin od devíti do 11 dopoledne na dálnici D2 u Lanžhota za hranicí se Slovenskem a na rychlostní komunikaci z Rakouska do Brna u Rajhradu na Brněnsku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V neděli se na dvou místech jižní Moravy uskutečnily policejní kontroly dálkových autobusových linek.

Článek

„Doba byla vybrána záměrně. Řidiči měli za sebou již noční jízdu a pro biorytmus člověka, tedy řidiče, je toto období nejvíce kritické. Únava zpomaluje reakce, vyvolává mikrospánek a řadu dalších velmi rizikových faktorů. Proto se kontroly zaměřily především na dodržování sociálních předpisů, tedy povinné zastávky na odpočinek, včasné střídání řidičů, dodržování délky ujetých úseků a další záležitosti. Součástí kontrol byl i technický stav vozidel, vybavení hasičskými přístroji či lékárničkami,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Profesionálové při kontrolách 30 autobusů až na jedinou výjimku uspěli, pět pokut bylo uloženo pouze za drobné technické prohřešky. Dva z řidičů - posádka jednoho busu se bude zodpovídat z nedodržení povinných zastávek ve správním řízení.

Řidičům ani cestujícím, kteří se vesměs po noční jízdě a dnech strávených v přímořském horku třásli chladem (bylo pouze 15 stupňů), kontroly nevadily.

„Je to v pořádku. Je to náš chleba, živíme tím rodiny a musíme s tím počítat. Navíc takové kontroly  jistě působí i na přepravce, kteří nutí především řidiče náklaďáků, aby dlouhými jízdami porušovali předpisy,“ uvedl jeden z řidičů Milan Beneš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám