Hlavní obsah

Poslanec Benda dopsal práci a chce znovu usilovat o titul JUDr.

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Poslanec ODS Marek Benda bude znovu na plzeňských právech usilovat o získání titulu JUDr. Fakulta dostala v polovině července od akreditační komise povolení opět po osmi měsících zahájit rigorózní řízení a úspěšným adeptům tituly JUDr. znovu udělovat.

Foto: Právo

Marek Benda

Článek

Benda v pátek Právu řekl, že by byl rád mezi nimi, proto fakultu požádá o nové rigorózní řízení. „Určitě to udělám co nejdříve, začnu s tím hned po prázdninách, přičemž školní rok na fakultě začíná zhruba v polovině září. Chci to konečně dokončit a mít z krku.

Musím ale nejprve rychle sehnat nějakého školitele. Vůbec jsem totiž nevěděl, že už ta rigorózní řízení na fakultě obnovili,“ podotkl Benda.

Loni sice složil rigorózní zkoušku, která by ho opravňovala titul JUDr. získat. Jenže ještě než proběhly promoce, v listopadu vyšlo veřejně najevo, že jeho rigorózní práce je totožná jako předchozí diplomová a nesplňuje svou délkou a údajně ani kvalitou požadavky takové práce.

Měla sice předepsaných sto stran, ale její řádkování bylo nestandardně roztažené a písmo zvětšené, takže když se text převedl do běžné velikosti, měla práce jen 57 stran.

Oponentem mu byl tehdejší proděkan Milan Kindl, domnělá hlavní postava aféry s nestandardním udělováním titulů z plzeňských práv.

To, že Benda mohl použít diplomovou práci i jako rigorózní, povolil tehdejší děkan Jaroslav Zachariáš, další aktér aféry. Právě kvůli skandálu s rigorózní prací si nakonec Benda nepřišel pro svůj diplom a dodnes tedy titul JUDr. nezískal. Platí tedy, že má zatím jen Mgr. z roku 2008.

Benda už podle svých slov práci mezitím dopracoval tak, aby daným standardům vyhovovala. „Musím si ale na fakultě nejdříve ujasnit, zda mi povolí předložit dopracovanou původní diplomovou práci, rozšířenou o dalších čtyřicet stran, nebo budu muset dělat úplně novou,“ uvedl v pátek Benda.

Tituly zůstanou všem bakalářům

Fakulta mezitím pokročila ve správních řízeních s podezřelými držiteli titulů. Například už má jasno, co bude s těmi, kterým hrozilo odebrání titulu Bc. Původně jich na seznamu bylo devět, mezi nimi například i první náměstek plzeňské hejtmanky pro ekonomiku a majetek Milan Chovanec.

„Správní řízení jsme nakonec zahájili jen se sedmi lidmi. U čtyř to řízení ale nyní zastavujeme, protože předložili chybějící bakalářskou práci i posudky. U dalších tří v řízení pokračujeme, neboť jednomu se nepodařilo doručit a další dva zatím práci nepředložili,“ řekl Právu náměstek ministra spravedlnosti František Korbel, který má jako expert na správní právo na fakultě na starosti přípravu podkladů pro správní řízení.

Doplnil, že i se zbývajícími třemi držiteli bakalářského titulu bude správní řízení s největší pravděpodobností zastaveno, protože požadované dokumenty zřejmě brzy dodají. To by tedy znamenalo, že nakonec o svůj titul nepřijde vůbec žádný z původně podezřelých bakalářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám