Hlavní obsah

Ministr životního prostředí Drobil: tohle není žádné ministerstvo ekologie

Aktualizováno

Nový ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) v rozhovoru pro časopis Instinkt řekl, že není třeba aby byl odborníkem na ekologii či přírodní vědy. Takováto představa o jeho resortu je prý chybná a on sám by nejraději přejmenoval svůj úřad na "ministerstvo pro život".

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

Článek

"Zaprvé si myslím, že to není žádné ministerstvo ekologie. Tohle je ministerstvo, které má na starost ochranu životního prostředí v tomto státě a všechno, co s tím souvisí. Je to ministerstvo, které průřezově funguje ve vztahu k zemědělství, dopravě, průmyslu, energetice," konstatoval Drobil, který chce sílu svého úřadu využívat, ale ne zneužívat.

"Když to přeženu, mlok a květinka prostě nejsou nad člověkem, nad zájmy této společnosti, nad realitou, která v tomto státě je," uvedl ministr.

V reakci na to, že je patrně prvním polistopadovým ministrem životního prostředí, který je pro dostavbu Temelína, Drobil konstatoval: "ODS také nikdy doposud neprohrála v Praze. Všechno je jednou poprvé."

Zatímco Drobilovi předchůdci se často vyjadřovali k otázce globálního oteplování, nový ministr přiznal, že "do dneška neměl potřebu nějak empiricky studovat dopady průmyslu na klima."

"Četl jsem několik statí z knihy Václava Klause Nikoliv zelená, ale modrá planeta. Rád jsem si přečetl i vystoupení Martina Bursíka k těmto věcem," konkretizoval své zdroje ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám