Hlavní obsah

ČSSD a VV mohly získat více hlasů, voliči jim ale utekli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strany, které nejsou spokojeny se svým se volebním výsledkem, v některých případech doplatily na nevyužití svého volebního potenciálu. Například vítězná ČSSD mohla podle modelu agentury STEM dosáhnout výrazně lepšího výsledku, ale nepodařilo se jí přesvědčit značnou část svých potenciálních voličů. Ti buď k volbám nedorazili, nebo dali hlas jiné straně. Podobně tratily i Věci veřejné.

Článek

Některé strany naopak svůj potenciál dle průzkumu využily. "Ze zavedených stran na tom byly relativně dobře a téměř shodně ODS, KSČM a KDU-ČSL.

Analýza prokazuje, že sociální demokraté měli šanci dosáhnout výrazně lepšího volebního výsledku. U nových stran svůj potenciál nejlépe zužitkovaly strana TOP 09 a SPOZ," tvrdí agentura.

Podle modelu STEM vyplývá z volebního potenciálu ČSSD, že 21 procent lidí zvažovalo její volbu, ale nakonec volili jinou stranu. Dalších 28 procent rovněž zvažovalo podporu ČSSD, avšak volit nešlo. V případě VV tvořil podíl těchto dvou skupin dokonce 57 procent a u zelených 59 procent.

Naopak třeba ODS, KSČM, KDU-ČSL a SPOZ dokázaly využít přes 60 procent svého volebního potenciálu.

Květnových voleb se zúčastnilo přes 62 procent oprávněných voličů, z nichž podle povolebního průzkumu STEM zvažovalo 42 procent volbu jiné strany, naopak 58 procent nikdy o volbě jiné strany neuvažovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám