Hlavní obsah

Teploty spadnou o 20 stupňů, kvůli dešťům hrozí povodně

• Aktualizováno
Novinky, jim

Tropické dny prozatím skončily a Češi se mohou připravit na severní studenou frontu, teploty spadnou na úroveň z počátku května. K propadu až o 20 stupňů přispěje ještě poměrně ostrý čerstvý vítr v nárazech dosahující rychlosti 20 metrů za sekundu, do soboty může navíc místy napršet až 70 milimetrů. Meteorologové varují před povodněmi.

O víkendu se ochladí, zbytek prázdnin ale bude slunečný a teplýVideo: Novinky

 
Článek

Už během dne vystoupila na druhý stupeň povodňové aktivity Bíliny v Trmicích na Teplicku. Hladina říčky rychle vzrostla v pátek ráno, během odpoledne opadla na první stupeň povodňové aktivity.

Studená fronta přinese s sebou intenzivní deště, Český hydrometeorologický ústav vydal v pátek výstrahu pro celou republiku před silnými bouřkami s kroupami, v některých oblastech hrozí velmi vydatné deště. Zvednou se zřejmě i hladiny řek, místy očekávají meteorologové stupeň povodňové bdělosti až ohrožení. Na jihu Čech se mohou hladiny zvednout až na třetí stupeň.

Po víkendu se ale obloha opět vyjasní a na přelomu července a srpna by teploty mohly opět dosáhnout až na 28 stupňů Celsia.

„Pod vlivem studené fronty, která právě proudí na většinu území, k nám přijde velké ochlazení. Ze severu k nám bude proudit vlhký a chladný vzduch. Jestliže ještě v noci na dnešek byly tropické noci s teplotami nad 20 stupňů, pak stejná teplota bude přes den,“ sdělila v pátek Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Varování ČHMÚ pro noc ze soboty na neděli
• Očekávají se ojedinělé silné bouřky, které mohou být doprovázeny přívalovým deštěm, nárazovým větrem a kroupami.
• Přívalový déšť může vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů apod.
• Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.).
• Při silném dešti dostatečně snížit rychlost jízdy autem, nebezpečí aquaplaningu.
• Při průtoku vody přes komunikace či jejich zatopení nevjíždět do vody, pozor na podemletí krajnic a mostů.
• Nebezpečí zatopení níže položených míst, údolních poloh, sklepů apod.
• Sledovat vývoj situace a jeho prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ).

Podle ČHMÚ by mohlo na jihu a jihozápadě Čech napršet 40 až 70 milimetrů vody, v ostatních oblastech předpokládají meteorologové srážkové úhrny mezi 20 až 50 milimetry.

Podle Honsové se teploty budou pohybovat na Moravě od 18 k 22 stupňům Celsia, v Čechách pak dokonce jen mezi 15 až 19 stupni. Pocitovou teplotu pak ještě sníží čerstvý vítr. „S ohledem na to, že ještě ve čtvrtek bylo naměřeno například v Praze 35 stupňů, jedná se o neuvěřitelný propad,“ upozornila Honsová s tím, že je třeba se také připravit na prudkou změnu tlaku.

Přijdou silné deště

Průměrná denní teplota činila ve čtvrtek 25 stupňů Celsia, o víkendu by měla být kolem 13 stupňů. „S takovým průměrem jsme se vrátili na počátek května,“ podotkla Honsová.

Na většině území by mělo být přes sobotu zataženo a pršet, v některých oblastech se předpokládají i vydatné deště. Ty by po poledni měly v Čechách postupně ustávat.

Zataženo nebo oblačno by mělo být i po celou neděli. Deště by měly v průběhu dne pomalu slábnout, v Čechách se například předpokládají odpoledne už jen přeháňky. V noci na neděli teploty místy klesnou až k hranici devíti stupňů Celsia, denní maxima by se měla vyšplhat na 19 stupňů Celsia. Do toho bude dout vítr o rychlosti mezi čtyřmi až osmi metry za sekundu.

V pondělí přijde oteplení

V pondělí by se mělo opět začít oteplovat, ovšem pranostika vázaná na den svaté Anny se zřejmě naplní. „Pranostika ‚svatá Anna chladna zrána‘ asi vyjde, ranní teploty se budou pohybovat mezi 13 až osmi stupni Celsia,“ řekla Honsová. Denní teploty se pak budou pohybovat mezi 20 až 24 stupni Celsia. Obloha by měla být převážně polojasná, mračna se budou houfovat už jen na východě území, místy se očekávají přeháňky.

Polojasná obloha vydrží až do středy, na přelomu července a srpna by se mělo Česko dočkat opět letních dnů s teplotami až kolem 28 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám