Hlavní obsah

ČSSD hýbou zvěsti o stamiliónovém dluhu strany

Právo, Jiří Ovčáček

V sociální demokracii kolují zvěsti, že strana ve skutečnosti nedluží 64 miliónů korun, jak se oficiálně uvádí, ale neuvěřitelných 700 miliónů. Lidový dům to popírá. Pravdou ale je, že už loni v březnu se na sjezdu ČSSD hovořilo o dluhu 175 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka s kolegy z vedení ČSSD Lubomírem Zaorálkem (vpředu) a Michalem Haškem (vzadu)

Článek

ČSSD už krátce po volbách, ve kterých oficiálně utratila 300 miliónů korun, přiznala, že dluží 64 miliónů. Ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček v polovině června sdělil Právu, že díky plánovaným úsporám by se strana měla s problémem vypořádat v nejbližších dvou letech.

V soc. dem. se přitom špitá, že ve skutečnosti dluh dosáhl až 700 miliónů korun, jak informovala MF Dnes. „Podobná částka se probírala během debaty na jedné schůzi soc. dem. v Ústeckém kraji. Jen za loňský rok to prý je 270 miliónů korun,“ řekl ve čtvrtek Právu jeden ze členů strany, který si přál zůstat v anonymitě.

Lidový dům ale zvěsti o astronomickém dluhu ČSSD popírá jako nesmyslné. „Je to totální nesmysl. Mohu to naprosto vyloučit,“ řekl ve čtvrtek Právu Havlíček. Na loňském březnovém sjezdu ČSSD v Praze přitom současný šéf stranické kontrolní komise Martin Starec hovořil o tom, že má ČSSD 175 miliónů korun dluhů.

Je otázkou, zda sekera „jen“ ve výši 64 miliónů může ohrozit ambiciózní plán po vzoru CEVRO Institutu přeměnit straně blízkou Masarykovu demokratickou akademii (MDA) na vysokou školu. Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky záleží na tom, jestli bude vysoká škola pro stranu rozpočtovou prioritou.

Sobotka by osobně peníze na tento projekt směřoval. „Platí, že by to měl být víceletý projekt. Pro budoucnost by to bylo velmi důležité. Vytvořili bychom si tak intelektuální zázemí. Možná to budou lépe vynaložené peníze, než na letáky a billboardy,“ uvedl ve čtvrtek Sobotka na dotaz Práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám