Hlavní obsah

V Česku rychleji přibývá počet nakažených virem HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští lékaři zaznamenali letos více nových případů nákazy HIV než v předcházejících letech. Jen v listopadu zaevidovali sedm nových pacientů, do konce října prokázaly testy virus u 51 lidí. Novinářům to řekla Marie Brůčková z Národní referenční laboratoře pro AIDS.

Článek

Ke konci října žilo v Česku 652 Čechů a cizinců s trvalým pobytem s virem HIV. Choroba AIDS propukla u 171 z nich, 104 lidé už zemřeli. Ve srovnání se zahraničím hodnotí ale odborníci stav v České republice pozitivně. "Situace u nás je velmi dobrá a stabilizovaná. Neznamená to ale, že tak zůstane," varovala Brůčková.

Odborníci odhadují, že se letošní počty přiblíží úrovni z roku 1997, kdy lékaři zaregistrovali 63 nových případů. Byl to zatím nejvyšší roční přírůstek. Loni přibylo v Česku 49 nakažených virem HIV, předloni 51 a v roce 2001 jich bylo 58.

S virem se letos narodily dokonce tři děti, HIV pozitivní je totiž jejich matka. Sedmnáct osob patří mezi hemofiliky, 14 lidí dostalo infikovanou krev při transfuzi. Píchání drog zapříčinilo nákazu u 24 lidí. Na neopatrný sex bez ochrany doplatily čtyři pětiny nakažených. "U nás je naprosto jiný trend než v okolních zemích, jako je například Polsko, kde se lidé nakazí hlavně injekční cestou," upřesnila Brůčková. Výrazně podle ní přibylo nákazy mezi heterosexuály.

HIV pozitivní cizinci hlavně z Východu

Zatímco od roku 1986 do roku 1994 pocházeli nakažení cizinci většinou ze států s vysokým výskytem HIV a jen necelých šest procent přišlo ze střední a východní Evropy, v posledních letech se situace výrazně proměnila. Od roku 1995 téměř dvě třetiny HIV pozitivních cizinců v České republice jsou právě lidé z Východu.

K šíření nemoci podle odborníků přispívá i vyšší migrace osob. Střední a východní Evropa a Střední Asie se totiž podle celosvětové zprávy o epidemii AIDS staly jedním ze tří ohnisek nákazy. Jen Pobaltí loni vykázalo proti předcházejícímu roku nárůst počtu HIV pozitivních o 114 procent.

Ve světě žije nyní 40 miliónů lidí s virem HIV či nemocných AIDS. Podle odhadů by mohl být počet ale ještě o šest miliónů vyšší. Nejvíce nakažených je v subsaharské Africe. Například v Botswaně jsou infikovány dvě pětiny obyvatelstva. Další rizikovou oblastí se stala jižní a jihovýchodní Asie. Letos bylo registrováno pět miliónů nových případů, z toho 700 000 dětí. Na AIDS v tomto roce zemřelo 2,5 miliónu dospělých a 500 000 dětí.

Reklama

Související články

Nedostatek kondomů brání boji s AIDS

Celkový nedostatek kondomů brání snahám zastavit šíření choroby AIDS. Konstatovali to odborníci na právě probíhající konferenci o boji proti AIDS. Podle odhadů...

Konference o AIDS hodně slibuje, ale málo dává

AIDS má na svědomí více smrtelných obětí než "jakýkoliv teroristický útok, jakýkoliv konflikt či zbraň hromadného ničení", prohlásil v úterý na půdě zvláštního...

Výběr článků

Načítám