Hlavní obsah

Zloději na generálním štábu vzali pamětní mince, sídlo nehlídala vojenská policie

Právo, Novinky, ČTK, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Generální štáb české armády, do nějž se minulý týden vloupali zloději, nebyl hlídán příslušníky vojenské policie (VP). Ve středu to uvedl ministr obrany Alexandr Vondra s tím, že již vydal pokyn, aby VP k ostraze objektu znovu přikročila. Generální štáb byl podle jeho slov na základě rozhodnutí předchozího vedení resortu hlídán svépomocí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra

Článek

Vondra v pořadu Interview ČT24 také uvedl, že jej způsob ostrahy objektu, který má patřit k nejstřeženějším budovám v zemi, překvapil. Z případu vyvodí důsledky, ale nic konkrétního nesdělil. Nejprve potřebuje získat dostatek informací.

"Je to samozřejmě ostuda, kterou si nesmí armáda do budoucnosti dovolit," řekl Vondra o vloupání, při němž podle něj nebyly odcizeny žádné důležité věci. Přímo do kanceláře náčelníka štábu Vlastimila Picka se zloději nedostali, uvedl Vondra.

"Účinnost zabezpečení generálního štábu armády, do kterého se minulý týden vloupali zloději, musí vyhodnotit vojenská policie, případně vojenští zpravodajci. Každé bezpečnostní opatření ale má své limity, a nemusí podobným vloupáním zabránit," uvedl ve středu premiér Petr Nečas. [celá zpráva]

Zmizely pamětní mince

Zloději se při vloupání dostali do zasedací místnosti v blízkosti Pickovy pracovny, ze které zmizely čtyři pamětní mince. Podle mluvčí vojenské policie Michaely Cvanové se zloději mohli do místnosti v prvním patře budovy dostat oknem, které bylo otevřené.

„Je to jedna z verzí, ale okolnosti vloupání jsou samozřejmě předmětem dalšího vyšetřování,“ řekla Právu bez dalších podrobností Cvanová. Na místě podle ní pracují vyšetřovatelé, zkoumají se i záznamy z kamerového systému.

Mluvčí generálního štábu Mira Třebická ve středu upřesnila, že zatím neznámí pachatelé se do budovy vloupali v noci z minulého čtvrtka na pátek. „Do kanceláře náčelníka generálního štábu nevnikli, dostali se pouze do místnosti, ve které náčelník přijímá např. novináře,“ konstatovala Třebická.

Podle ní je místnost plná nejrůznějších upomínkových předmětů, které Picek dostal při svých služebních cestách. „Kromě čtyř pamětních mincí zůstaly všechny ostatní předměty na svém místě,“ doplnila mluvčí.

Nečas: lépe zvenku než zevnitř

Premiér Nečas samotnému vloupání podle svých slov zatím velký význam nepřikládá. „Je pořád lepší, když jsou to zloději zvenku. Považuji za dobrou zprávu, že se nekrade na generálním štábu. Bylo by to horší, kdyby to byli zloději z generálního štábu,“ řekl v této souvislosti šéf kabinetu.

Stínový ministr obrany ČSSD Petr Hulinský včera označil incident za skandální. Nového ministra obrany Vondru i vedení armády kritizoval za to, že se veřejnost o této události dozvídá více než týden poté, co se stala, a navíc díky médiím.

Vniknutím do budovy se proto bude zabývat bezpečnostní výbor Sněmovny. Rádiu Česko to řekl předseda výboru František Bublan (ČSSD). „Zcela určitě to bude na prvním zasedání výboru poté, co budeme mít závěry vyšetřování. Pozveme si náčelníka generálního štábu a ministra obrany, aby nám k tomu podali vysvětlení,“ uvedl Bublan.

Podle bývalého šéfa generálního štábu Jiřího Šedivého by měla vojenská rozvědka s policií nyní analyzovat, zda velení armády vyloupili bývalí vojáci, protože rozsáhlý objekt dobře znají, anebo dělníci, kteří budovu opravují.

Pokud armádní vyšetřovatelé vyloučí, že by se na vloupání podíleli vojáci, předají podle své mluvčí celou věc republikové policii. „Vojenská policie samozřejmě civilní osoby vyšetřovat nesmí,“ vysvětlila Cvanová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám