Hlavní obsah

Julínek natočil klip s Bolkem Polívkou a volá po rychlé reformě zdravotnictví

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neotálet s reformou - takový důrazný apel v úterý vyslal exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) současnému ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Zároveň představil svůj předvolební klip, který natočil s Bolkem Polívkou.

Článek

„Není čas na vyčkávání. Je třeba rychle jednat, protože kondice českého zdravotnictví výrazně slábne,“ prohlásil Julínek. Ten také před novináři odstartoval svojí kampaň do senátních voleb. Letos mu totiž končí mandát v Senátu a rád by ho obhájil. A neobává se, že zdravotnictví, přesněji poplatky, které už mu jednou „politicky zlomily vaz“, by ho o místo senátora mohly připravit.

Podle jeho slov zvyšování poplatků nebo jejich rušení není na pořadu dne. „Zvyšování poplatků nesmí nahrazovat reformu,“ řekl Julínek s tím, že letos ještě zdravotnictví výpadky v příjmech ze zdravotního pojištění pokryje rezervami. V příštím roce ale již žádné rezervy nebudou a zdravotnictví se propadne do deficitu až 15 miliard korun.

Na dotaz Práva, jak se staví k možnému zvyšování poplatků uvedl, že ODS je proti tomu a že zvýšení poplatků v nemocnici ze 60 na minimálně 100 korun nebylo nezbytně nutné. "Nemělo to být takto striktně postaveno," dodal Julínek.

Senátor nabízí ministrovi svůj tým

„Proto apeluji na rychlé řešení krize českého zdravotnictví, a tím je reforma,“ prohlásil Julínek. Dodal, že ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi už nabídl své služby a své odborníky, kteří s ním byli na ministerstvu zdravotnictví a připravovali Julínkovu reformu.

Zákony, které Julínek připravil, se prý mohou jen mírně upravit a jsou připraveny ke schválení. „Pokud začneme vymýšlet něco nového, stejně se vrátíme k tomu, co můj tým navrhoval a ztratíme dva roky. To nejde,“ řekl Julínek. Očekává, že ministr mu brzy odpoví, jak s jeho nabídkou naloží. Zda ji přijme nebo ne.

Julínek také nepovažuje výzvu Lékařského odborového klubu k hromadným výpovědím lékařů ze státních nemocnic pokud letos nedostanou přidáno za šťastnou. „Nejdříve se s odboráři musíme bavit o podobě reformy zdravotnictví a její součástí jsou i platy lékařů a zdravotních sester,“ řekl Julínek.

Klip: Místo úplatku 30 korun

Julínek také novinářům představil svůj videoklip pro senátní volby. Spolupracoval na něm s hercem Bolkem Polívkou. Ten v krátkém šotu leží na operačním stole a nad ním coby operatér Tomáš Julínek. Když už chce operovat, Polívka mu podstrčí láhev slivovice. Na to Julínek pak reaguje slovy: „Stačí třicet korun.... A teď ještě reformu ve prospěch pacienta.“

Reklama

Výběr článků

Načítám