Hlavní obsah

Restaurátorům ztěžuje práci v útrobách Žižky a jeho koně nesnesitelné vedro

– Praha
Novinky, jas

Rekonstrukce bronzové jezdecké sochy Jana Žižky na pražském Vítkově je v plném proudu. Po nezbytném průzkumu se restaurátoři rozhodli, že socha nebude rozebrána celá, ale budou sňaty pouze některé její části. Práce v útrobách pomníku nyní komplikují tropické teploty, které podle slov restaurátora rozpalují bronzové části natolik, že na nich není možné ani udržet ruku.

Článek

Restaurátor Ivan Houska předpokládá, že Žižkovi bude potřeba sejmout nohy a hlavu, kůň pak přijde o svůj dvoutunový ocas. V současnosti probíhá výměna zhruba 5 000 šroubů, kterými jsou uvnitř bronzové části spojeny.

Další částí opravy, která by měla trvat dvacet měsíců a přijít na 30 miliónů korun, bude zavaření prasklin na nohou koně. Restaurátoři se přitom rozhodli ponechat vnitřní železobetonovou konstrukci, která je dle Houskových slov "dostatečně pevná a je svým způsobem i unikátní technickou památkou".

Nečekanou komplikací jsou nynější tropické teploty. Restaurátoři sice neměřili teploty, které uvnitř panují, nicméně Houska to shrnul poměry lapidárně: "Po obědě neudržíte ruku na tom bronzovém plášti." Restaurátorům proto nezbývá než si přivstat, aby se vyhnuli největšímu parnu.

Opravenou sochu, která váží více než 16 tun, by měli návštěvníci Vítkova moci spatřit znovu příští rok v listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám