Hlavní obsah

ABL hrozí Sobotkovi žalobou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní agentura ABL hrozí statutárnímu předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi žalobou, pokud se neomluví za svou kritiku současné vlády, která na svých ministerstvech má několik lidí spojených právě z ABL. Firma, kterou založil a vedl mecenáš koaliční VV a nový ministr dopravy Vít Bárta, žádá po Sobotkovi, aby předložil důkazy, na jejichž základě mluvil o možnosti bezpečnostního rizika pro ČR.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stínový premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"V opačném případě nezbude naší společnosti nic jiného, než se odstranění zásahu do své dobré pověsti domáhat prostřednictvím žaloby," uvedl předseda představenstva ABL Martin Refka v otevřeném dopise Sobotkovi.

Sobotka minulý týden vyzval premiéra Petra Nečase (ODS), aby zasáhl proti prorůstání soukromých firem do vedení ministerstev vnitra, školství a dopravy. Podle něj se projevil při sestavování vlády a jmenování náměstků vliv ABL, která je napojená na VV. Uvedl, že Nečas nemůže tento problém ignorovat, pokud myslí boj s korupcí a klientelismem vážně.

Společnosti ABL vadí zejména to, že Sobotka hovořil o personálním propojení mezi několika ministerstvy a strukturami souvisejícími s ABL, s čímž údajně souvisí nebezpečí korupce, střetu zájmů a bezpečnostních rizik. Ohradila se i proti Sobotkově názoru, že prodej podílu ministra dopravy Bárty v ABL byl jen "naoko". Sobotka označil prodej ministrova 50procentního podílu bratru Matějovi a jeho ženě Stanislavě za výsměch veřejnosti.

Bárta, Dobeš a další...

Firma už dříve uvedla, že lidé, kteří v ní v minulosti působili a nyní zastávají vedoucí místa ve veřejné správě, nejsou v žádném vztahu ke společnosti ABL. "Z tohoto důvodu nejde o žádné personální propojení ministerstev se společností ABL," zdůraznil Refka.

Sobotka minulý týden připomněl, že ministr školství Josef Dobeš v agentuře ABL v minulosti pracoval. Ministr dopravy Bárta ji vlastnil, svůj podíl ve firmě ale prodal bratrovi. Bárta jmenoval ekonomickým náměstkem Martina Sýkoru, který rovněž dříve pracoval ve firmě ABL, a ministr Dobeš jmenoval svým náměstkem Kryštofa Hajna, také bývalého zaměstnance společnosti. Ministr vnitra a šéf VV Radek John pak jmenoval náměstkem Michala Moroze, majitele jiné bezpečnostní agentury, jehož firmu navíc spoluzakládal někdejší důstojník komunistické Státní bezpečnosti Josef Zingl.

Také premiér Nečas označil množství nových lidí na ministerstvech, kteří dříve působili v bezpečnostní agentuře ABL, za neobvyklé.

Žádám premiéra Nečase, aby vládní strany nevyužívaly firmu ABL k nátlaku na demokratickou opozici.

Sobotka se omluvit odmítl s tím, že upozorňovat na případná korupční rizika a možné střety privátních a veřejných zájmů, ke kterým může dojít v důsledku prorůstání soukromých firem do státní správy, je daným úkolem opozice.

"Na stejná rizika v těchto dnech navíc upozorňují kromě ČSSD také mnozí občané, nevládní organizace či řada médií. Veřejnost se oprávněně obává divoké privatizace státní správy v režii současné vládní koalice“ podotkl v tiskové zprávě Sobotka.

Šéf ČSSD se rovněž pozastavil nad tím, že na jeho kritiku nereagovala strana Věci veřejné ani žádný z jejich ministrů, nýbrž ABL, což podle něj svědčí o právoplatnosti jeho obav z propojení VV s agenturou.

"Současně žádám premiéra Nečase, aby vládní strany nevyužívaly firmu ABL k nátlaku na demokratickou opozici,“ doplnil Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám