Hlavní obsah

V Šindelové se k ránu teplota opět přiblížila až k bodu mrazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šindelová (Sokolovsko)

V Šindelové na Sokolovsku v pondělí ráno kolem páté hodiny klesla teplota téměř k bodu mrazu. Ve dvou metrech nad zemí bylo 2,9 stupně Celsia. V pěti centimetrech nad zemí pak bylo ještě chladněji, teploměr ukázal jen 0,7 stupně Celsia. V pátek tam naměřili odpoledne 33,5 stupně Celsia.

Článek

Ještě chladněji bylo v Šindelové 7. července, kdy bylo ve dvou metrech nad zemí pouze 2,1 stupně Celsia nad nulou, a v pěti centimetrech nad zemí dokonce minus 0,3 stupně Celsia. Tak velké výkyvy teplot se opakují v Šindelové dosti často, uvedl Rudolf Kovařík, pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu z místní klimatologické stanice.

"Kdyby nebyly dnes k ránu mlhy, tak šla teplota pod nulu i tentokrát. Teď se bude oteplovat, domnívám se, že to ale bude poslední týden s tropickou teplotou," podotkl Kovařík.

Například 15. července v roce 2005 klesla v noci teplota v Šindelové k minus 0,2 stupně Celsia, v poledne se rtuť teploměru vyšplhala téměř ke 30 stupňům Celsia. O šest dní dříve klesla teplota při zemi dokonce na minus 4,4 stupně Celsia.

"V létě klesne teplota pod nulu obvykle poté, co se po západu slunce vyjasní obloha a začne sem proudit studený vzduch. Strach z toho mají zejména zahrádkáři, aby nepřišli o úrodu," dodal Kovařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám