Hlavní obsah

Premiéra znepokojují lidi z ABL na ministerstvech

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas je znepokojen množstvím lidí z bezpečností agentury ABL, kteří se objevují na ministerstvech. Zatím však nemíní do personálního obsazení zasahovat, neboť ctí nutnost koaliční důvěry. Uvedl to v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Premiér Petr Nečas byl hostem diskusního pořadu Otázky Václava Moravce, který České televize živě přenášela ze sídla vlády, Strakovy akademie v Praze.

Článek

Ministr Dobeš v minulosti pracoval v agentuře ABL a ministr Bárta ji vlastnil. Bárta jmenoval ekonomickým náměstkem Martina Sýkoru, který rovněž dříve pracoval ve firmě ABL, a ministr Dobeš jmenoval svým náměstkem Kryštofa Hajna, také bývalého zaměstnance společnosti. „Je to velmi neobvyklé, nebudu se tvářit, že nad tím lze pokrčit rameny,“ řekl Nečas, ale dodal: "Dostal jsem jednoznačné ujištění od vedoucích představitelů VV i od ministrů.“ Véčkaři slíbili, že nepůjde o střet zájmů a ABL zůstane stranou.

K politikům Věcí veřejných řekl: „Z principu jim věřím, apriorně vycházím z toho, že koaličním partnerům věřím, byť jsem někdy velmi ostražitý a to je i tento případ. Jsme ale na počátku spolupráce a musím jim důvěřovat.“

„Pokud by ale nastalo bezpečnostní riziko, jako předseda vlády bych ho nemohl ignorovat,“ odpověděl na otázku, jak by postupoval, kdyby BIS varovala, že množství lidí z ABL ve státní správě je bezpečnostním rizikem.

Uvedl také, jak a kdy by proběhla výměna ministrů: „Pokud některý ministr nezvládá úkoly, neplní koaliční program a není důvěryhodný, strana dostane šanci najít jiného politika na funkci, který bude plnit tato tři kritéria.“

Zmínil také, že kvůli lidem z ABL ve státní správě, se objevují obavy v médiích i u veřejnosti. Doufá, že je strana vyvrátí.

Spor o Johnova náměstka Moroze

Ministr vnitra a šéf VV Radek John jmenoval náměstkem Michala Moroze, majitele jiné bezpečnostní agentury, jehož firmu navíc spoluzakládal někdejší důstojník komunistické Státní bezpečnosti.

Vnitro tvrdí, že Moroz je náměstkem navrženým TOP 09, to ale první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek popírá. Pan ministr vnitra bude muset být schopen říci a doložit, že buďto tento náměstek je nominantem koaliční strany TOP 09, a nebo potom říci, že je jím nominován a nese za něj plnou odpovědnost," řekl Nečas.

Nedovede si zároveň představit, že by náměstek ministra vnitra neměl minimálně prověrku na stupeň tajné, uvedla ČTK.

Nečas bojuje s rakovinou korupce

„Korupci považuji za společenský neřád nejvyššího řádu, je to rakovina, která rozleptává útroby našeho státu,“ uvedl v televizi Nečas. Odmítl, že by se ustavila nějaká rada, která by ji měla na starosti, Podle něj je vytváření úřadů českým zvykem. Zdůraznil, že hlavním garantem boje proti korupci bude on.

„Protože se to bude týkat všech resortů a všech ministerstev, tak je to úkol celé vlády ČR a v jejím čele stojí premiér,“ řekl Nečas. Vyhověl tak požadavku nevládní organizace Transparency international, která chce po Čunkově aféře, aby v čele tohoto oje stál premiér.

Ohledně osudu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké se jasně nevyjádřil. Bohuslav Sobotka z ČSSD se vyslovil proto, aby bylo jasně stanoveno, kdy a jak lze nejvyššího státního zástupce odvolat, aby nevznikaly politické tlaky. Současně se Sobotka vyslovil pro zrušení anonymních akcií a aby se na ministerstvech neobjevovali lidé spojení s pochybnými vládními zakázkami z minulosti. Jmenoval v tomto případě bývalého ministra obrany Bartáka, který nakoupil vybavení pro armádu za sedm miliard bez výběrového řízení a nyní by měl být na ministerstvu vnitra.

Nečas ale uvedl, že zatím není jasné, zda tam Barták bude a uvedl, že sporné zakázky ve vojenské oblasti byly realizovány především za vlády ČSSD. Zmínil nákup obrněných transportérů Pandur a pronájem bojových letadel JAS 39 Gripen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám