Hlavní obsah

Kde a jak ušetřit na vnitru miliardy? Odpověď Johnovi se hledá přes víkend

Právo, Jakub Troníček

Ekonomičtí experti policie a hasičského záchranného sboru mají perný víkend plný škrtání. Už v pondělí mají totiž novému ministrovi vnitra a šéfovi Věcí veřejných Radku Johnovi sdělit, jak chtějí ve svých rozpočtech ušetřit miliardy korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový ministr vnitra Radek John chce už v pondělí znát návrhy na úspory v rozpočtu.

Článek

Ze seznamu úkolů, které John po nástupu na ministerstvo podřízeným rozdal a který má Právo k dispozici, totiž vyplývá, že škrty mají být skutečně razantní. Na platech na provozu má resort ušetřit po desíti procentech, pět procent pak na investicích.

Právo přitom tento týden upozornilo, že už teď policii chybí 160 miliónů korun na platy civilních zaměstnanců a musí kvůli tomu snižovat jejich stavy. V některých regionech už např. policisté kvůli nedostatku peněz nemohou jezdit auty nebo se sprchovat teplou vodou.

Odborníci složek vnitra musí přes víkend připravit analýzy, kde by se dalo ubírat ještě více. A už teď je jasné, že půjde o výbušný materiál, který bude počítat s razantním snižováním platů v resortu i s odchody policistů a hasičů do civilu.

Obávají se krácení i tabulkových platů

„Jestliže máme snížit o deset procent objem peněz na mzdy, tak je logicky musíme snížit, bez toho to zkrátka nepůjde,“ řekl k tomu Právu jeden z ekonomických expertů policie s tím, že nejpravděpodobnější varianta počítá se snižováním základního tabulkového platu.

Oficiálně ale zatím konkrétní podobu úsporných opatření policie i hasiči tají. „V současné době odborníci analyzují možnosti, kde lze ušetřit peníze, a v daném termínu budou podklady předloženy ministrovi vnitra. Obsah materiálu nebudeme zatím zveřejňovat,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Ivana Svitáková.

Obdobně reagovala i policie. „S plánovanými úspory nejdříve seznámíme ministra,“ vzkázal ekonomický náměstek prezídia Jiří Novák. V případě snižování mezd přitom např. podle šéfa policejních odborářů Milana Štěpánka hrozí masívní odchody do civilu. „Lidé kteří mají odslouženo dvacet a více let, a tedy mají i nárok na vysoké výsluhy, nebudou na nic čekat a půjdou, protože lépe už na tom u policie stejně nikdy nebudou,“ vysvětlil Štěpánek.

Zároveň dodal, že stát to ve výsledku může přijít paradoxně dráž, než kdyby zůstali ve službě, a to právě kvůli vysokým výsluhám, které jim garantuje zákon. Koncem června ostatně stačila fáma o údajném schváleném dvacetiprocentním seškrtání výsluh k tomu, aby několik stovek policistů raději odešlo okamžitě do civilu.

Na základě Johnova seznamu úkolů pro podřízené, kterým dal na jejich splnění lhůtu pěti dnů, musí jednotlivé složky ministerstva v pondělí předložit také schválený rozpočet, detailní přehled tabulkových míst, chystaných nebo probíhajících veřejných zakázek nebo obchodních smluv.

John chce mít v pondělí na stole i veškeré záznamy o provedených kontrolách a auditech na úřadu nebo informace o režimu pracovních cest a rozdělování odměn. Předložit si nechal také seznam akcí, nad nimiž slíbilo ministerstvo převzít záštitu, a také seznam soudních sporů, kterých se ministerstvo a jeho složky v současné době účastní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám