Hlavní obsah

ODS řeší, koho postavit v Praze proti Tůmovi. Herec Töpfer odmítl

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Pražská ODS zatím marně shání silného lídra pro pražské podzimní volby, aby v souboji s bývalým guvernérem Zdeňkem Tůmou (za TOP 09) neztratila poslední zbytky šancí na slušný výsledek. Někteří občanští demokraté až do včerejška doufali, že se jim v boji o primátorské křeslo v dřívější baště ODS přece jen podaří zlanařit senátora za ODS a herce Tomáše Töpfera, oblíbeného četníka Karla Arazíma z Četnických humoresek. Tyto naděje však v pátek definitivně zhasly.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Töpfer

Článek

Töpfer již déle čelil výzvám z řad ODS, ale oficiální nabídku nedostal. A o vstupu do komunální politiky neuvažuje. „Na to se zatím necítím,“ řekl včera Právu.

„V komunální politice nejsem zkušený. Jsem rád, že jsem se vyrovnal s úkolem, který byl přede mnou, a že již znám senátní procedury. Jsem rád, že jsem se to za čtyři roky naučil a že jsem platný člen týmu. Pokud by Prahu vyhlásili jako hlavní město kultury, tak možná,“ uvedl Právu Töpfer, spolumajitel Divadla Na Fidlovačce, které s Eliškou Balzerovou vypiplal.

Töpfer patří mezi zajištěné politiky. Jen loni mu herectví, zisky z restaurace U Kalicha, pedagogická a autorská činnost vynesly celkem 2,3 miliónu korun. A s další funkcí by zřejmě musel tyto aktivity tlumit.

Poté, co TOP 09 oznámila, že jejich kandidátku povede Tůma, se objevily hlasy, že ODS je bezradná a žádnou silnou osobnost nemá. [celá zpráva]

„Není to ani bezradnost, ani taktika. My máme několik osobností, o kterých bude na začátku demokraticky hlasováno. Vše má svá pravidla. U nás to není tak jako v TOP 09, kde se předseda Schwarzenberg a místopředseda Kalousek domluvili se svým kandidátem a řekli, takhle to bude. To si může dovolit strana s nulovou základnou a zanedbatelnou historií,“ sdělil Právu šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Šťastný kandidovat nehodlá

Dodal, že každá z 15 pražských organizací do konce července vybere kandidáta a regionální rada z nich na začátku srpna vybere hlavního lídra.

Podle něj není pravda, že by měli přílišné obavy z TOP 09 a z jejich nového kandidáta. „Přes skutečnost, že je to velmi renomovaná osoba, tak neznám politické názory pana Tůmy, stejně není známo, zda je připraven pracovat po celé čtyři roky v zastupitelstvu, pokud se primátorem nestane,“ dodal Šťastný.

Sám kandidovat nehodlá, protože se jako předseda zdravotního výboru Sněmovny chce podílet na reformě zdravotnictví.

Mezi občanskými demokraty se v souvislosti s pražskou kandidátkou skloňují jména Pavla Klegy a Rudolfa Blažka, náměstků současného primátora Pavla Béma, který do souboje již nejde.

Do souboje o primátorský post chce zasáhnout jako lídr soc. dem. Jiří Dienstbier junior a Markéta Reedová za Věci veřejné.

Reklama

Výběr článků

Načítám