Hlavní obsah

Vedra neberou konce, opět padají teplotní rekordy až 36,2 stupně

Praha

Vedra neberou konce a drtivá většina lidí se nemůže dočkat neděle, kdy se má alespoň na chvíli trochu ochladit. Počasí lámalo i v pátek teplotní rekordy. Meteorologická stanice v Hradci Králové naměřila 36,2 stupně Celsia, padl tři roky starý rekord.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

V nynějších vedrech přijde vhod koupel i koním. Závodní koně z jízdárny v Hradci Králové si opravdu užívali.

Článek

Rekordní teploty zaznamenali meteorologové také v Jevíčku, Ostravě-Mošnově a Jičíně. Rtuť teploměrů by se navíc měla vpodvečer vyšplhat ještě výš.

O víkendu přejde přes republiku zvlněná studená fronta, která s sebou přinese bouřky, krupobití a silný vítr, informoval Český hydrometeorologický ústav. [celá zpráva]

Stanice v Hradci Králové zaznamenává teploty už od roku 1921. Dnes změřená teplota překonala rekord z roku 2007, který činil 35,9 stupně Celsia. Stejně starý rekord padl i na stanici v Jičíně, která má téměř padesátiletou tradici měření. Teploměry ukázaly 34,8 stupně, před třemi lety tu byla teplota o dvě desetiny stupně nižší. Rekordní teplotu naměřily přístroje i v Jevíčku, 33,8 stupně a Ostravě-Mošnově 34,2 stupně. Všechny stanice mají poměrně dlouhou historii měření, podle meteorologů tudíž jde o významnější rekordy.

Na nejstarší a nejvýznamnější české stanici v pražském Klementinu, které má pravidelnou řadu měření od roku 1752, dnes zatím rekordy nepadly. Poslední rekord ale v Klementinu zaznamenali ve středu, teplota 35,4 stupně Celsia byla nejvyšší za posledních 178 let.

Přijdou bouřky

Dnes odpoledne by se podle předpovědí měly především v Čechách objevit bouřky nebo přeháňky z horka. Výrazně silnější a intenzivnější bouřková aktivita přijde v sobotu od západu země, na Moravě se blesky objeví až později odpoledne.

V neděli už bude srážek méně, doznívat budou zejména na severu a severovýchodě Česka. Současně se ochladí na 21 až 25 stupňů Celsia. Do té doby ovšem musejí lidé počítat s teplotami mezi 31 až 35 stupni Celsia.

Bouře se už ve čtvrtek přehnaly přes Moravu, Slezsko, Vysočinu a jižní Čechy. Nejvíc vody spadlo na Jindřichohradecku a také v Jeseníkách, kde na Anenském vrchu napršelo 68 milimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám