Hlavní obsah

O víkendu přijdou bouřky, v neděli se ochladí o 10 stupňů

Právo, per

Ještě v pátek budou v Česku tropy, ale v sobotu odpoledne se k nám od západu dostane studená fronta a ta přinese bouřky, kroupy a přívalové lijáky. Při nich může spadnout až 60 milimetrů srážek, to je 60 litrů vody na metr čtvereční. Vítr bude dosahovat rychlosti vichřice, tedy 110 km/hod.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Článek

„V nočních hodinách ze soboty na neděli by se pak fronta měla posunout nad Moravu. Za ní přijde citelné, ale krátké ochlazení,“ řekla Právu ve čtvrtek Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Zatímco sobotní teploty by ještě v Čechách měly být 28 až 32 a na Moravě až 35 stupňů, po přechodu fronty budou nedělní teploty na celém území v rozmezí 22 až 26 stupňů. Obloha bude oblačná s občasným deštěm a bouřkou.

V pondělí už zase ale bude slunce pálit a teploty dosáhnou 26 až 30 stupňů.

„Od úterý opět zavládne velké vedro s teplotami 30 až 34 stupňů. Doprovázeno bude občasnou bouřkou, v níž nikdy nelze vyloučit přívalový déšť,“ uzavřela Honsová.

Osm tropických nocí

Podle meteoroložky už Praha v červenci zažila osm tropických nocí, to je takových, kdy rtuť teploměru neklesne pod 20 stupňů.

„Je to dáno tím, že přes den se město doslova rozpálí a v noci asfalt, zdi budov, to všechno sálá. Proto také ve stejné nadmořské výšce, ale mimo město, tropická noc není a teploty jsou 17 až 19 stupňů,“ uvedla Honsová. Dodala, že loni jsme do 15. července měli jen jednu tropickou noc a v průměru v červenci a v srpnu je jen jedna a půl tropické noci. Letošní červenec tedy i v tomto přepsal teplotní tabulky.

Reklama

Výběr článků

Načítám