Hlavní obsah

Paroubkova éra je minulostí, zní z Lidového domu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skončila éra bývalého předsedy strany Jiřího Paroubka, jehož zkušeností by soc. dem. sice měla využít, ale rozhodně ne v nějaké partajní funkci. Takový názor zní v posledních dnech z Lidového domu. Spojuje i dva hlavní rivaly v souboji o předsednické křeslo, šéfa Bohuslava Sobotku a jihomoravského hejtmana Michala Haška.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Podobně se ve čtvrtek veřejně vyjádřil i bývalý eurokomisař a expředseda strany, kandidát do Senátu Vladimír Špidla. Podle něj je Paroubek nepochybně silná politická osobnost, a to bez ohledu na to, že jeho politické výsledky jsou sporné.

„Sociální demokracie by ho neměla trvale ztratit, ale myslím si, že období v uvozovkách karantény jsou delší než několik měsíců, kdy se můžete s úspěchem vracet. Teď po pár měsících by to nebylo rozumné z žádného hlediska,“ uvedl v Radiožurnálu Špidla, který jako odborný mluvčí pro evropská témata patří do Sobotkova stínového týmu. Ze stínové vlády vypadli i někteří Paroubkovi spojenci, třeba ekolog Petr Petržílek.

Sobotka i Hašek neodpověděli jednoznačně na dotaz Práva, zda soc. dem. počítá s dalším Paroubkovým angažmá, pouze uvedli, že zaznamenali jeho slova, že bude řadovým členem.

„Nevím o tom, že by se teď snažil nějak zvyšovat své politické angažmá,“ řekl Právu Sobotka. Hašek se vyjádřil obdobně. Paroubek je místopředsedou sněmovního rozpočtového výboru. [celá zpráva]

Hašek už nechtěl dál komentovat Davida Ratha ve funkci stínového ministra zdravotnictví. Právě tento Sobotkův krok vyvolal roztržku. Hašek Sobotkovi vzkázal, že by se měl chovat jako týmový hráč a řídit se podle názorů členů grémia, kde vůči Rathovi zazněly výhrady. Ve čtvrtek Hašek Právu řekl, že Sobotkovo rozhodnutí jako úřadujícího šéfa strany plně respektuje.

Hašek: Není čas na hádky

Středečního jednání stínové vlády se Hašek neúčastnil proto, že je na pracovní návštěvě jihomoravské delegace v ukrajinské Oděse a dopředu se omluvil. Nelze proto za jeho neúčastí vidět protest proti Sobotkovi a Rathovi.

„Nebudu přispívat k okurkovým mediálním pseudoválkám uvnitř soc. dem. Já chci stranu sjednocovat, a nikoli rozdělovat na haškovce, sobotkovce či paroubkovce. Plně se musíme soustředit jako jeden tým na podzimní volby a ukázat lidem sebereflexi na výsledek květnových voleb,“ uvedl Hašek.

Dodal, že je připraven pomáhat Sobotkovi i vedení ČSSD „více zaplnit prostor v české politice i médiích a okamžitě začít vystupovat jako největší opoziční strana hájící zájmy ČR a jejích občanů“, aby byli pro lidi zřetelnou alternativou k pravostředové koalici.

„Není čas na hádky a mocenské souboje, v ČSSD musí každý táhnout za jeden provaz,“ uvedl Hašek.

Představitelé soc. dem. slibují klid zbraní, ale ani Sobotka, ani Hašek si podle všeho nejsou jisti tím, zda odsunutí Paroubka na vedlejší kolej nemůže způsobit nepřiměřené reakce expředsedy.

„Jiřího Paroubka nepovažuji za démona soc. dem. a věřím, že bude pomáhat nynějšímu vedení soc. dem. i poslaneckého klubu s využitím jeho bohatých politických zkušeností,“ sdělil diplomaticky Hašek. Sobotka uvedl, že určitě je zajímavé poslechnout si Paroubkovy názory.

Paroubek přitom už kritikou na adresu jak Sobotky, tak Haška nešetří. „Doufám, že to bude přechodný stav, že současní lídři, zejména pánové Bohuslav Sobotka a Michal Hašek, budou vidět. Tři měsíce před volbami je to třeba. Velice bych to uvítal,“ uvedl Paroubek pro středeční HN k poznámce, že soc. dem. není příliš vidět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám