Hlavní obsah

Nečas: O Bartákovi ať rozhodne John

Právo, Lukáš Bek, Marek Přibil

Nad politickým osudem bývalého ministra obrany Martina Bartáka visí otazník. Podle koaliční dohody se měl stát náměstkem ministra vnitra, kterým je šéf Věcí veřejných Radek John. Ten má přitom vůči Bartákovi výhrady.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr obrany Martin Barták

Článek

Premiér a předseda ODS Petr Nečas ve čtvrtek naznačil, že jeho strana nebude Bartáka prosazovat za každou cenu. „Není možné udržet na žádném ministerstvu náměstka navzdory ministrovi, to je absolutní nesmysl,“ řekl novinářům Nečas s tím, že rozhodnutí je na Johnovi, stejně tak na dalších resortech se musejí, pokud jde o náměstky, rozhodnout ministři.

Nečas přitom vidí funkci náměstka pro Bartáka jako logickou. „Já jsem již řekl, že považuji za přirozené, že členové úřednické vlády pana Fischera, kteří odcházeli z pozic náměstků na pozice ministra, se na podobné pozice vrátí,“ soudí Nečas. Barták byl před vstupem do vlády náměstkem ministryně obrany Vlasty Parkanové.

Podobně prý Nečas podle svých slov jednal s bývalým ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou. Také on před vstupem do Fischerovy vlády působil jako náměstek. S novým ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem Nečas ve stejném duchu hovořil o uplatnění exministryně Rut Bízkové, o návratu bývalého ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského do čela České energetické přenosové soustavy (ČEPS), či bývalého šéfa místního rozvoje Rostislava Vondrušky do čela CzechTourismu.

Nečas se nechtěl vyjadřovat ke klíčové pozici prvního náměstka na ministerstvu financí, které vede Miroslav Kalousek (TOP 09). Tím má být za ODS podle informací Práva bývalý náměstek vnitra a spravedlnosti Zdeněk Zajíček. Nečas pouze poznamenal, že se se Zajíčkem coby šéfem volebního štábu ODS pro podzimní volby pravidelně schází.

Premiéra dráždí soc. dem. náměstek na školství

Spor se rýsuje v případě ministerstva školství. Náměstkem ministra Josefa Dobeše (VV) zůstává člen ČSSD Petr Špirhanzl. „Na ministerstvu školství bude docházet k postupné reorganizaci. Tam zatím došlo pouze k minimálním personálním obměnám a pan ministr mě ujistil, že toto je pouze krátkodobé řešení,“ uvedl Nečas.

S Dobešem prý o tomto problému mluvil. „Samozřejmě, že pan ministr školství je si vědom, s kým jeho strana podepsala koaliční smlouvu a s kým nikoli,“ dal jasně najevo Nečas, že Špirhanzl by neměl zůstat jako náměstek trvale.

Špirhanzla do funkce coby odborníka na regionální školství jmenovala exministryně Miroslava Kopicová. Předtím působil v úřadu řadu let ve vysokých funkcích. Ministerstvo školství přitom už ve středu vydalo oficiální tiskovou zprávu, v níž je uvedeno, že Špirhanzl se stává náměstkem.

„U mých spolupracovníků mě bude zajímat pouze profesionalita a výkon, rozhodně ne to, v jaké politické straně jsou, či nejsou,“ uvedl pro Právo Dobeš.

Mezi náměstky na školství zůstává mimo jiné i bratr nového ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) Jan. Na starosti má sport a informatiku. Do funkce jej jmenovala ještě ministryně za zelené Dana Kuchtová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám