Hlavní obsah

Horkých adeptů na ztrátu titulu je jen pár

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Zřejmě jen zhruba v deseti případech sáhne Západočeská univerzita k odebrání neoprávněně získaných titulů na plzeňské právnické fakultě. Ve čtvrtek to sdělil novinářům právní expert školy František Korbel.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Děkana plzeňských práv Jiřího Pospíšila pochválila za provedené reformy šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Článek

Správní proces přitom běží v celkem v 69 případech - jednačtyřicet z nich se týká absolventů magisterského studia, sedm bakalářů, devět držitelů titulu PhD. a dvanáct rigorózních řízení, tedy titulů JUDr. Řada dotčených absolventů se ale snaží předkládat důkazy, že studovali řádně.

„Chceme to uzavřít do poloviny srpna. Pak v případech, kdy došlo k flagrantnímu porušení zákona a kdy dokážeme absolventům, že jednali ve špatné víře, přikročíme k odebírání titulu,“ uvedl Korbel. „Těchto případů ale nebude příliš mnoho, řádově deset,“ dodal. Mezi nimi budou převládat magistři. „Vyplývá to z počtu zahájených řízení i z logiky věci - jejich studium je nejdelší, má nejvíce zkoušek, zápočtů,“ řekl Právu Korbel.

Čas pro Eliáše

Děkan plzeňské právnické fakulty Jiří Pospíšil, který začal vykonávat post ministra spravedlnosti, v čele školy skončí na konci července, nejdéle do poloviny srpna. „Až do voleb nového děkana povede fakultu současný statutární proděkan Karel Eliáš,“ oznámil Pospíšil.

Právě Eliáše, který patří mezi uznávané právní experty, by Pospíšil rád viděl na místě nového děkana a má podporu i předsedkyně akreditační komise Vladimíry Dvořákové. Nového děkana ale bude volit osmnáctičlenný akademický senát fakulty a ten se od dob, kdy školou zmítaly aféry, příliš nezměnil.

„Říká se, že mě podporuje asi polovina senátorů, tak uvidíme. Budu chtít mluvit se všemi,“ řekl Právu Eliáš, podle něhož mají plzeňská práva šanci vyprofilovat se jako elitní škola.

Já se vrátím...

Dvořáková ve čtvrtek Pospíšila pochválila za provedené reformy. „Fakulta nyní funguje naprosto standardním způsobem,“ potvrdila Dvořáková, podle níž může škola opět udělovat tituly JUDr.

Pospíšil připomněl, že se podařilo obnovit orgány fakulty včetně vědecké rady a kolegia děkana, změnila se struktura kateder, ze sto sedmdesáti pracovníků jich šedesát muselo odejít a to hlavně kvůli úsporám.

„Nebylo pro mě jednoduché dávat dohromady fakultu po lidech, kteří v době, kdy jsem zde studoval, byli mými pedagogy, i když jsem žádnou státnici ani zkoušku u pana docenta Kindla nedělal,“ poznamenal Pospíšil a dodal: „Až skončím politickou kariéru - a nikdy nevíte, kdy to může přijít - tak se budu chtít na fakultu vrátit.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám