Hlavní obsah

Tejc: Kdo nevysvětlí nákup za 10 miliónů, měl by zaplatit daň 76 procent

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvě jmenovaný stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD) se ve čtvrtečním on-line chatu na Novinkách mimo jiné vyjadřoval k potírání šedé a černé ekonomiky. Podle něj by mohl pomoci návrh zákona, v jehož rámci by dostal finanční úřad pravomoc žádat vysvětlení v případě, že si někdo pořídí například nemovitost v hodnotě 10 miliónů korun a více. Jestliže by své příjmy nedoložil, zaplatil by daň až 76 procent.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jeroným Tejc na on-line chatu

Článek

„Pokud by si někdo koupil nemovitost za více než deset miliónů, měl by finanční úřad právo zeptat se jej, kde na ni vzal. Pokud by to neprokázal, byly by dvě možnosti - buď mu bude prokázána konkrétní trestná činnost a majetek zabaven, nebo zaplatí sankční daň 76 procent z částky, kterou nedokáže doložit,“ odpověděl na jednu z otázek čtenářů Novinek Tejc.

Zákon hodlá strana předložit ještě v tomto roce Sněmovně k projednání, dodal bezpečnostní expert ČSSD.

S kritikou koaliční vlády byl zatím Tejc zdrženlivý s tím, že zatím kabinet neučinil žádné konkrétní kroky, připustil ovšem, že opozice za současného rozložení sil ve Sněmovně nemá příliš nástrojů, jak ovlivňovat legislativu, jako tomu bylo v minulém volebním období. Stínová vláda tak má za úkol upozorňovat na kontroverzní opatření a navrhovat alternativní řešení, vysvětlil Tejc.

„Chápu, že je potřeba šetřit. Bohužel máme s novou vládou odlišné vidění světa,“ uvedl Tejc. Podle něj by měla vláda při šetření na nízko a středně příjmových skupinách zvednout také daň lidem s vyššími příjmy, a to zavedením progresivní daně.

„A navíc uvažuje o snížení stropu odvodů na zdravotní a sociální pojištění ze šesti na trojnásobek průměrné mzdy. To znamená, že všichni platíme daň 23 procent a ti, kteří vydělají nad cca 80 tisíc korun, budou platit z výdělku nad tuto částku daň jen 15 procent. To je nikoliv progrese, ani rovná daň, ale přímo degrese výhodná jen pro ty nejbohatší. Tomuto chceme bránit,“ uvedl jako příklad Tejc.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jeroným Tejc na on-line chatu

Řada dotazů čtenářů směřovala k problematice bezpečnosti, zejména k připravovaným škrtům na ministerstvu vnitra pod vedením šéfa VV Radka Johna. Lidé se zejména obávali, jestli to nemůže ohrozit jejich bezpečnost. Tejc uznal, že úspory je třeba u policie hledat, ale záleží na tom kde. „Pokud se přestanou kupovat plazmové obrazovky do čekáren služeben, kde se pouští smyčka propagující projekt P1000, pak budu jen rád,“ navrhl Tejc. Nesouhlas vyjádřil s plošným snižováním platů, které by mohlo vést k odchodu zkušených policistů.

"Vypadá to, že s decimací policie naváže John na Langera"

„Exministr vnitra Ivan Langer jistě zrušením Finanční policie ušetřil pár miliónů - dnes ale smutně koukáme na novinové titulky, které nás informují o nárůstu miliardových daňových úniků u pohonných hmot a alkoholu. Vracíme se tak do devadesátých let. Takové šetření smysl nemá,“ domnívá se Tejc.

Podle něj Langer přispěl svojí reformou k největšímu rozvratu u policie, především proto, že nevycházela z praktických poznatků, ale teoretických. „Navíc jejím hlavním cílem byl efekt navenek, nikoliv skutečný účinek. Jeho jednání, které vedlo k odchodu zkušených policistů ve věku 40 až 50 let, kteří většinou k policii přišli až po roce 1990, výrazně ochromilo schopnosti policie vyšetřovat závažnou hospodářskou kriminalitu. Podle prvních kroků a prohlášení pana Johna to vypadá, že decimace bude pokračovat,“ poznamenal poslanec.

Výroky pana Johna, že ABL mu může být ukradená, jsou tragikomické.

John podle něj dává každým svým krokem najevo, že oblasti vnitra nerozumí. Nepochybuje sice o tom, že se ministr obklopí odborníky, ale ti sami neponesou odpovědnost. Tejce „děsí“ jmenování exministra obrany Martina Bartáka náměstkem na vnitru, podle něj totiž byl Barták na ministerstvu obrany u většiny podezřelých zakázek.

Jeroným Tejc

Dvaatřicetiletý poslanec Tejc má ve vrcholné politice již své zkušenosti, již ve svých 23 letech pracoval jako asistent poslance. Do Sněmovny se poprvé dostal v roce 2006, záhy byl zvolen za místopředsedu poslaneckého klubu soc. dem. Z funkcí ve sněmovních výborech byla nejvýznamnější role předsedy Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, mimo to ale byl také členem Výboru pro bezpečnost.

Do Sněmovny se letos dostal ze třetího místa jihomoravské kandidátky. Svůj post místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD obhájil, zvolen byl také do čela Mandátového a imunitního výboru.

Tejc se narodil roku 1977 v Brně, v roce 2001 absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity Brno, o tři roky později pak složil advokátní zkoušku. Je ženatý, se svou manželkou Pavlínou má sedmiletou dceru Miu.

Z opozičních lavic bude podle Tejce rovněž těžké zabránit případnému propojování bezpečnostní agentury ABL, kterou donedávna vedl a spoluvlastnil nynější ministr dopravy Vít Bárta (za VV), s policejními složkami. „Výroky pana Johna, že ABL mu může být ukradená, jsou tragikomické. Věřme, že policie nebude poddajná a podobné propojování nepřipustí,“ uvedl Tejc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám