Hlavní obsah

Vedra vydrží až do srpna

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé počasí posledních dnů Česko jen tak neopustí. Letošní vedra lámou rekordy a vydrží nejméně do konce července, možná až do poloviny srpna.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Osvěžení nabízí i jez na Úhlavě v plzeňském Hradišti. Řeka je ve dnech, kdy padají teplotní rekordy, příjemnější než přehřáté rybníky a na rozdíl od klasických pláží zde není hlava na hlavě.

Článek

„Podle numerických modelů do konce července budou teploty denně až 35 stupňů. V některých dnech, jako tomu bylo včera v úterý, může po přechodu mírné studené fronty teplota o pár stupínků klesnout, ale pak se znovu vrátí k tropickým hodnotám nad 30 stupňů,“ řekla Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Horký vzduch k nám proudí ze Španělska, kde teploty dosahují 40, ba i víc stupňů.

„V bouřkách z horka může v přívalovém dešti spadnout až 10 milimetrů srážek, to je 10 litrů vody na metr čtvereční. I nadále ale bude velmi sucho, protože tato voda steče z povrchu, aniž by se stačila vsáknout do půdy. To je z hydrologického hlediska dost špatné,“ uvedla Honsová. Podle ní se tak nestačí naplnit spodní vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám