Hlavní obsah

Křeslo ředitele ÚSTR zajímá devět lidí, hlásí se i ze zahraničí

– Praha

O křeslo ředitele Ústavu pro studium totality (ÚSTR) se utká devět lidí, jsou mezi nimi i dvě kandidátky ze zahraničí - francouzská historička žijící ve Vídni Muriel Blaiveová a Eugenie Trüzschlerová, emigrantka a historička žijící v Německu. Rada ústavu dnes rozlepovala obálky s došlými přihláškami do výběrového řízení na nového šéfa ÚSTR. Ředitel bude vybrán 12. srpna.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra

Článek

"Jsem mile překvapen. Celkem přišlo deset přihlášek, jedna musela být z formálních důvodů stažena. Bude z čeho vybírat," řekl místopředseda rady Patrik Benda, který doufá, že nový ředitel uklidní chaos, který v ústavu panuje mimo jiné kvůli personálním změnám a činnosti Archivu bezpečnostních složek.

Mezi kandidáty je současný náměstek ředitele ÚSTR Marek Junek, Lubomír Augustin a Martin Pulec z Archivu bezpečnostních složek, který spadá pod ÚSTR, bývalý mluvčí České biskupské konference Daniel Herman, advokát a obhájce disidentů Milan Hulík, historik Antonín Kostlán, který se již hlásil v minulém výběrovém řízení, a náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková Melicharová.

Nový ředitel nahradí dočasného ředitele Zdeňka Hazdru, jehož radní pověřili vést ústav poté, co odvolali jeho předchůdce Jiřího Pernese. Tento historik byl vybrán v únoru, ale vydržel na místě velice krátce. Bylo to kvůli kritice za aktivity během komunismu, skončil však hlavně kvůli podezření z plagiátorství.

V květnu ho na dočasnou dobu a narychlo nahradil Hazdra a ústav současně vypsal nové výběrové řízení na ředitele. I Hazdra, třebaže instituci vede po omezenou dobu, se dostal kvůli stylu šéfování do sporu s radou. Bylo to kvůli tomu, že odvolal šéfa Archivu bezpečnostních složek Ladislava Bukovszkého.

Ústav pro studium totalitních režimů má za úkol zkoumat, analyzovat a nestranně hodnotit dobu nesvobody a období komunistické totalitní moci. Předpokládá se, že nový ředitel ÚSTR bude zvolen na pět let. Má mít mimo jiné vysokoškolské vzdělání nejlépe v oblasti moderní historie, praxi v řídící funkci, má být bezúhonný s negativním lustračním osvědčením a mít znalost angličtiny. Nový šéf ÚSTR se funkce ujme 15. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám