Hlavní obsah

Spokojenost se stavem politiky se po volbách zdvojnásobila

Novinky, jim

Po volbách se zdvojnásobil počet lidí spokojených s vývojem politické situace v zemi. Že politikové směřují správným směrem, se domnívají především lidé, kteří v květnových volbách dali svůj hlas stranám formující se koalice. Celkem se směřováním ČR souhlasí třetina respondentů průzkumu agentury STEM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídři trojkoalice: Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

Nespokojenost se současným stavem politiky vyjádřilo sice nejvíce lidí, celkem 35 procent, ale jejich řady po volbách prořídly o více než deset procentních bodů. Rovná třetina lidí se domnívá, že vývoj v ČR nevede nikam, ale i jejich počet mírně poklesl.

Takto vyrovnaný stav, kdy každý názor má zhruba třetinu svých zastánců, byl naposledy na podzim roku 2008, tedy po krajských volbách. Od té doby měly výrazně navrch skeptické postoje, které postupně narůstaly.

Proměna názoru na politický vývoj (v procentech)
NázorKvětenČerven
Vyvíjí se správným směrem1532
Vyvíjí se nesprávným směrem4635
Nevyvíjí se nikam3933

„O obrat se postarali především lidé, kteří volili ODS, TOP 09 a z větší části i Věci veřejné. Voliči levice jsou stejně nespokojení, jako byli před volbami,“ uvedli autoři výzkumu.

Podle STEM jsou obecně aktivnější lidé, kteří chodí k volbám, a právě ti vyjadřují větší spokojenost na rozdíl od pasivních občanů, kteří jsou převážně skeptičtější. Před volbami se ale rozdíly mezi oběma skupinami stíral, uvádí autoři průzkumu.

Volby se ale údajně postaraly o změnu nálady, mezi voliči převážil názor, že věci jdou správným směrem. Že současné dění k ničemu nevede, si myslí opět nejvíce lidí, kteří k urnám nešli. S optimismem se na povolební vývoj dívá 40 procent voličů, zatímco z nevoličů jen 15 procent.

Nejvíce se vývoj v ČR zamlouvá voličům ODS, TOP 09 a VV, které dokončují programové prohlášení vlády. U nich je změna postoje směrem k optimismu nejviditelnější. Převážně nespokojení jsou voliči levicových ČSSD a KSČM. Mírně se ale i u těchto voličů zvedl počet, těch, kteří si myslí, že vývoj směřuje k lepšímu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám