Hlavní obsah

Lesy ČR dostaly kvůli nákupu aut pro vedení pokutu 160 tisíc

Aktualizováno

Lesy ČR chybovaly při nákupu osobních automobilů Audi pro vedení společnosti, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jim za to uložil pokutu 160 tisíc korun. Informoval o tom v pondělí předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí je pravomocné, státní podnik se proti němu odvolá k soudu.

Foto: archiv Právo, Právo

Generální ředitel státního podniku Lesy ČR Svatopluk Sýkora

Článek

"Předali jsme ÚOHS dostatek jasných a přesvědčivých důkazů a podkladů o správnosti našeho postupu. Rozhodnutí je pro nás nepochopitelné," uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Lesy ČR na zakázku nevypisovaly soutěž a uzavřely v únoru a březnu loňského roku smlouvy přímo se společností Import Volkswagen Group. "Zadavatel se dopustil dělení zakázky, čímž došlo ke snížení její ceny pod zákonné limity a následnému přidělení bez výběrového řízení," uvedl Rafaj.

Lesy ČR uzavřely nejdříve smlouvu na šest automobilů Audi typů A4 a A6 za celkem 5,382 miliónu korun bez DPH a o měsíc později od stejného dodavatele odebraly v rámci zakázky malého rozsahu vůz Audi A8 za 1,651 miliónu korun bez DPH.

Podle ÚOHS jsou si obě zakázky podobné. Jednalo se o vozy pro management firmy a k jejich zadání došlo v rozmezí čtyř týdnů. Zakázky tedy měly být uskutečněny dohromady a s veřejným výběrovým řízením.

Lesy ČR před ÚOHS obhajovaly svůj postup zejména výraznou slevou, která byla dodavatelem poskytnuta. V obou případech však státní podnik vyzval k podání nabídky pouze společnost Import Volkswagen Group. Neprovedl také žádnou poptávku či průzkum trhu s požadovanými automobily. "Nelze tedy spolehlivě tvrdit, že nabídnutá cena byla skutečně podstatně nižší, než je obvyklé," dodal Rafaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám