Hlavní obsah

Šéfové ODS, TOP 09 a VV podepsali koaliční smlouvu

Právo, Novinky, jim, dan
Aktualizováno

Předsedové ODS, TOP 09 a Věcí veřejných Petr Nečas, Karel Schwarzenberg a Radek John podepsali v pondělí po 18. hodině v Hrzánském paláci koaliční smlouvu "vlády rozpočtové odpovědnosti". Nový kabinet prezident Václav Klaus jmenuje v úterý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfové TOP 09, ODS a VV Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John podepsali koaliční smlouvu.

Článek

"Čeká nás velký kus práce a jsem přesvědčen, že já a moji kolegové jsme si vědomi odpovědnosti, kterou neseme před občany," uvedl po podpisu Nečas s přesvědčením, že kabinet bude soudržný, všech 118 poslanců bude "kopat" za koalici. Kolegům poděkoval za práci na programovém prohlášení, jehož vytvoření trvalo sedm týdnů.

"Zítra s pomocí boží budeme ustaveni jako vláda, práce teprve začíná," komentoval situaci Schwarzenberg s tím, že všem je jasné, že jednotlivé koaliční strany budou na nepopulární kroky "doplácet". Bude to podle něj strmá cesta plná osočování a protestů. "Věřím, že při těchto těžkostech budeme držet pohromadě a že nikdo nevyužije situaci, aby zaútočil na druhého," konstatoval. Po podpisu zapomenul vrátit pero, o které jej později musel požádat další z lídrů TOP 09 Miroslav Kalousek.

John poznamenal, že koaliční smlouva je velmi podrobná. "Teď už stačí jenom to naplnit a je to hotový," uvedl s tím, že ministři nebudou z těch, kteří nosí peníze, nýbrž reformy. Na rozdíl od svých předřečníků nezdůraznil potřebu vnitrokoaliční soudržnosti.

 Schvalování ve stranách

Příznivci Věcí veřejných o víkendu v internetovém referendu odsouhlasili koaliční smlouvou strany s ODS a TOP 09 a posvětili program budoucí vlády. Se vstupem VV do koalice souhlasilo bezmála tři tisíce hlasujících, tedy 78 procent. Proti se vyjádřilo 815 "véčkařů". Program nadcházející vlády v pondělí schválil i výkonný výbor TOP 09 a výkonná rada ODS.

Hlasování "véčkařů", které od počátku provázely technické problémy, bylo nejnapínavější částí schvalovacího procesu ve stranických orgánech.

Pokud by "véčkaři" smlouvu odmítli, zřejmě by se musela zásadně přepracovat, čímž by se vznik vlády oddálil a s tím i příprava rozpočtu na příští rok. V druhém případě by vznikla nová koaliční smlouva, ovšem bez účasti VV. Dvojkoalice ODS a TOP 09 by se pak opírala o tichou podporu poslanců VV.

Svou rezignaci v případě odmítnutí trojkoalice v referendu nabízel předseda VV Radek John.

Trojkoalici schválila i TOP 09

Trojkoalici v pondělí schválilo i vedení TOP 09. Výsledek jednání výkonného výboru strany o koaliční smlouvě sdělil Právu předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Výkonný výbor TOP 09 hlasoval jednomyslně. "Výkonná rada má 41 členů, šest se omluvilo, 35 členu hlasovalo pro schválení koaliční smlouvy," řekl novinářům místopředseda strany Miroslav Kalousek.

ODS bez problému smlouvu schválila

Stejně jako u TOP 09 prošla koaliční smlouva i u širšího vedení občanských demokratů. Výkonná rada ODS dohodu schválila jednohlasně. Rada zasedala od 14:00 a výsledek hlasování byl znám po 16:00.

"Chtěl bych velice ocenit, že bylo dosaženo rozumného koaličního kompromisu. Tento kompromis zahrnuje drtivou většinu programových požadavků ODS," řekl Nečas. Zdůraznil, že ODS bude požadovat, aby se koaliční program začal realizovat okamžikem podpisu koaliční smlouvy.

Referendum provázely technické problémy

Referendum VV probíhalo od soboty a zásadním kritériem byla účast alespoň 10 procent ze zhruba 17 tisíc "véčkařů" registrovaných před květnovými volbami. Podle Johna se toto kritérium naplnilo již v neděli. Celkem se referenda pod dozorem státního notáře zúčastnilo 22 procent registrovaných příznivců strany.

Původně se mělo začít hlasovat od pátku, ale kvůli zabezpečování před pirátskými útoky se objevily technické problémy a start referenda se odložil na víkend. V souladu se slibem vedení VV, že pro hlasování bude vymezen alespoň jeden pracovní den, se hlasovalo ještě v pondělí do 10:00.

Anketa

Schvalujete vznik trojkoalice ODS, TOP 09 a VV?
Ano
78,1 %
Ne
21,9 %
Celkem hlasovalo 39042 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám