Hlavní obsah

Některé krajské lékárny dál vracejí poplatky. Formou slevy

Přestože ve většině krajských lékáren se už regulační poplatky nevracejí, zájem pacientů o jejich služby zřejmě výrazně neklesá. Příčinou jsou i slevy, které některé lékárny, spravované kraji, svým klientům poskytují.

Foto: Petr Horník, Právo

Některé lékárny místo vracení poplatků zavádějí slevy

Článek

„Rozhodli jsme se poskytovat v našich lékárnách slevy minimálně ve výši regulačních poplatků i nadále. V praxi to znamená, že při doplatku na recept, který je vyšší než regulační poplatek, bude hodnota regulačního poplatku odečtena a zákazník zaplatí rovnou méně,“ uvedl předseda představenstva táborské nemocnice Ivo Houška.

V případě, že doplatek na recept je nižší, zákazník dostane slevový kupón v hodnotě poplatku. Ten může uplatnit při nákupu volně prodejného zboží v lékárnách nebo při nákupu v nemocniční prodejně potravin.

Do konce července hradil Jihočeský kraj regulační poplatky ve svých zdravotnických zařízeních a lékárnách formou daru všem, kdo podepsali darovací smlouvu. Po zrušení tohoto systému uložilo vedení kraje nemocnicím, aby v ústavních lékárnách připravily systém slev, bonusů či věrnostních karet, aby dopad na pacienty byl co nejmenší.

V nemocničních lékárnách Krajské zdravotní, což je společnost zastřešující pět krajských nemocnic v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě a v Chomutově, kraj poplatky lidem neproplácel. Zvolil formu marketingové akce, kdy Krajská zdravotní lidem dávala slevu na léky v ceně poplatku. Zákonný poplatek v lékárnách účtují, nakonec ale odečtou zákazníkům slevu ve stejné výši.

Mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra Právu řekl, že akce trvá i po zrušení proplácení poplatků krajem a bude pokračovat i nadále. Lékárny si chtějí zákazníky udržet.

Loňské zavedení slev mělo za následek zásadní zvýšení obratu, lékárny musely i personálně posílit. „Dostali jsme se na určitou úroveň obratu, která trvá,“ uvedl. Podle něho Krajské zdravotní kvůli tomu hrozili někteří lékárníci žalobami. „Nejme ale zdaleka jediní, kdo podobné bonusy nabízí,“ dodal Vondra.

Jiné kraje váhají

Jinou cestu volili v Královéhradeckém kraji, kde se už rovněž regulační poplatky neproplácejí.

„Zatím nemáme žádné slevové akce, spíš se snažíme díky centrálnímu objednávání většího objemu léků snížit jejich cenu a tím snížit i doplatky pacientů. Po vyhodnocení situace půjdeme zřejmě cestou konkrétních akcí, kdy krajské lékárny například prodávaly inzulin bez doplatku. Taková sleva na určitý lék bude zvýšením dostupnosti potřebných léků,“ řekla Právu krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD).

Podle ní další postup v krajských zařízeních ovlivní i strategie v oblasti léčiv, kterou vytyčí nové ministerstvo zdravotnictví.

„Zabývali jsme se myšlenkou slev, ale u příspěvkových organizací to je velmi problematické. V akciových organizacích to může být jiné, ale příspěvková organizace, co dává slevu, to je netransparentní postup, který bychom asi těžko obhájili,“ poukázal náměstek hejtmana Karel Konečný (KSČM).

Dodal, že krajské lékárny, které neproplácejí lidem třicetikorunové poplatky od poloviny června, jsou nyní v určité nevýhodě. „Protože řetězce, co tady fungují, i nadále dávají různé typy slev.“

Slevy zavedly v reakci na proplácení poplatků v krajských zařízeních například lékárny Dr. Max. Firma dává zákazníkům s klientskou kartou slevu 30 Kč za položku na receptu.

„Klientskou kartu není problém získat, má ji až 70 procent našich zákazníků. Ti získávají bonus odpovídající regulačním poplatkům, tedy 30 korun za položku na receptu za léky, za které se musí poplatky hradit,“ potvrdil Právu obchodní ředitel firmy Dr. Max Luboš Korbelář.

„Tyto bonusy zatím ponecháme, ne všechny kraje proplácení poplatků zrušily a různě systémy mění, ale naše bonusy zůstávají v platnosti,“ dodal.

Také síť lékáren Vital nabízí slevy 30 Kč ve svých prodejnách po celé republice. Sleva funguje tak, že když přinesete recept, dostanete třicetikorunovou slevu na volně prodejný sortiment zboží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám