Hlavní obsah

V Česku padají další rekordy. V Jičíně bylo 34 stupňů

Teploty v České republice v neděli stejně jako v předchozích dnech dosáhly tropických třiceti stupňů Celsia, na třech místech s minimálně třicetiletou měřicí tradicí už zaznamenali meteorologové i nové teplotní rekordy. V Praze zatím rekordní hodnoty překonány nebyly, řekla po 15:00 pracovnice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Petr Horník , Právo

Koupání u Střeleckého ostrova v Praze

Článek

Podle ní byla nejvyšší teplota v neděli překonána v Desné na Jablonecku, kde bylo 33,4 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 1984 byl 29,4 stupně. V Jičíně teplota 33,8 stupně pokořila dosavadní čtyřletý rekord o 1,5 stupně. O dvě desetiny více než v roce 1984 naměřili meteorologové v Novém Rychnově na Pelhřimovsku, a to 30,9 stupně Celsia.

To, že padnou ještě další rekordy, meteorologové nevylučují. Očekávají jich však podstatně méně než v sobotu, kdy se teploty k rekordním hodnotám vyšplhaly na více než 35 místech. Podle předpovědi počasí mají nejvyšší nedělní teploty dosáhnout 32 až 36 stupně Celsia, na východě a severovýchodě území kolem 30 stupňů. O něco chladněji má být na horách, například v Beskydech kolem 24 stupňů.

"Dneska jsou laťky pro rekordy posunuty výše, dá to více práce je překonat," řekla meteoroložka.

V sobotu padly desítky rekordů

V sobotu se teploty k rekordním hodnotám vyšplhaly na více než 35 stanicích, které je měří minimálně 30 let. V Praze je naměřili v Klementinu, na Karlově i v Libuši. V Klementinu, kde se teploty sledují od roku 1775, neodolala dosavadní nejvyšší hodnota z roku 1959, sobotních 34,9 stupně ji pokořilo o půl stupně. Ještě o něco více bylo na Karlově, a to 35,1 stupně Celsia. V Libuši se rtuť vyšplhala ke 33,3 stupně.

Podle meteorologů bylo sobotní odpoledne nejteplejším 10. červencem od začátku pozorování i na některých horských stanicích. Například na stanici Desná-Souš v Jizerských horách bylo naměřeno 30,1 stupně, tedy o dva stupně více než před osmi lety. Na krkonošské Labské boudě bylo 24,8 stupně, přičemž dosud nejvyšší hodnota pro uvedený den byla z roku 1995, a to 22,5 stupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám