Hlavní obsah

Dětský tábor se proměnil v horor. Děti žily v neobývaném domě bez záchodu

– Liberec • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jaroslav Švehla

Dvě desítky dětí na dětském táboře v Rudolfově u Liberce žily v otřesně vyhlížejícím ubytování a v nevyhovujících hygienických podmínkách. Děti měly původně bydlet v penzionu Česká chalupa, ve skutečnosti přebývaly o kus dál ve starém a několik let neobývaném objektu Lesů ČR.

Článek

Pan Martin Kejklička ze Šluknova si po zjištění situace pro svoji osmiletou dceru přijel a odvezl ji domů.

Podle něj první šok přišel, když zjistil, že na ohlášeném místě žádný tábor neexistuje, druhý šok se dostavil, když spatřil obydlí v bývalém lomu, ve kterém děti přebývaly.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Místo tábora chatrč. Zde trávily děti prázdniny

„Organizátor nás uvedl v omyl. Nečekal jsem, že dceru posíláme do tříhvězdičkového hotelu, ale tam to vypadá jako obydlí bezdomovců,“ řekl Právu rozzlobený otec, který po nemilém zjištění dceru ihned odvezl domů.

Neteče tam voda, tak si děti čistily zuby u potoka. Dvě desítky táborníků měly k dispozici jeden suchý záchod, který ani nebyl u objektu, takže se tam v noci bály
Martin Kejklička, otec osmileté dívky

Během týdnu pobytu na táboře dcerka sice napsala rodičům dopis, ale o nevhodných podmínkách se nezmínila. „Měla strach. Za různé prohřešky musely děti dělat kliky,“ vysvětluje muž a líčí hrozivou úroveň sociálního zařízení.

„Neteče tam voda, tak si děti čistily zuby u potoka. Dvě desítky táborníků měly k dispozici jeden suchý záchod, který ani nebyl u objektu, takže se tam v noci bály,“ vypráví.

Na kontrolu tábořiště se vydal poté, co se dozvěděl, že si jedni rodiče svého potomka z Rudolfova po několika dnech odvezli. A nebyli jediní, to potvrzuje i organizátor tábora Zdeněk Sládek.

„Několik dětí skutečně předčasně odjelo. Byly na táboře poprvé a stýskalo se jim,“ předložil svoji verzi Sládek.

Naši pracovníci se pokoušeli již dvakrát provést místní šetření, oplocený objekt byl však prázdný
mluvčí liberecké hygieny Zuzana Balašová

Výtkám k výběru objektu se nijak nevyhýbá. „Byla to chyba. Vzhledově jsou ty budovy skutečně nic moc, ale pokoje jsou vybavené standardně. Děti spí na palandách a nafukovacích postelích,“ říká muž, který, jak sám říká, tábory pořádá 35 let. Ostatní děti jsou na táboře spokojené, jídlo a hygiena je podle něj dostatečná. Jak tomu je ve skutečnosti, prověří liberečtí hygienici, kteří obdrželi podněty k prošetření od rodičů a Policie ČR.

„Podle fotografií od rodičů to vypadá, že tam asi nebude vše po hygienické stránce v pořádku. Naši pracovníci se pokoušeli již dvakrát provést místní šetření, oplocený objekt byl však prázdný,“ vysvětluje mluvčí liberecké krajské hygienické stanice Zuzana Balašová, která ujišťuje, že kontrola proběhne v dalších dnech, kdy se děti do objektu vrátí.

Zbylých jedenáct dětí se totiž před několika dny z Rudolfova přesunulo do Kunratic u Cvikova na Českolipsku. Podle Sládka byl přesun předem plánovaný.

„Dcera má nyní z táboru trauma. Moc nás tato zkušenost mrzí, protože se tam moc těšila. V srpnu měla odjet na skautský tábor, tak uvidíme, jestli nakonec nezůstane doma,“ uzavřel Kejkliček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám