Hlavní obsah

Na desítkách míst v Česku padaly teplotní rekordy

Aktualizováno

Na více než třech desítkách míst České republiky v sobotu zaznamenali teplotní rekord. Jako první ho ohlásila meteorologická stanice v Hradci Králové, kde naměřili 34,4 stupně Celsia. V Praze na Karlově byla zaznamenána teplota 35,1 stupně.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Článek

V Praze naměřili rekordní čísla na třech měřicích stanicích, a to na Karlově, v Libuši a nakonec i v Klementinu, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Rekord 35,1 stupně Celsia na Karlově překonal ten dosavadní z roku 1959 o jednu desetinu stupně. Klementinský rekord ze stejného roku byl zase překonán o půl stupně Celsia, odpolední maxima zde vystoupala na 34,9 stupně. V Libuši bylo v sobotu 33,3 stupně, přičemž nejvyšší teplotu pro dnešní den, 32,8 stupně, tam zaznamenali v roce 1984.

V Hradci Králové se teplotní rekordy měří od roku 1921. Sobotní rekord překonal ten dosavadní o půl stupně. Naposledy zde bylo nejteplejší počasí v roce 2003, nyní byl starý rekord překonán o půl stupně.

"Zítra bychom rekord už překonat neměli, i když bude ještě o stupeň tepleji, budeme se pohybovat těsně pod ním," uvedl meteorolog Jiří Jakubský a dodal, že nejtepleji v Hradci Králové bylo 11. července 1984, kdy zde naměřili 36,1 stupně Celsia.

Rekordy na celém území

V Brandýse nad Labem sobotní teplota překonala rekord z roku 1959 o čtyři desetiny, naměřili tam 34,4 stupně. Obdobné teplo, 34,2 stupně, bylo i v Doksanech. Rekordní teplota tam dosud byla 33,9 stupně z roku 1959.

Shodnou teplotu 33,7 stupně naměřili meteorologové v Chebu a v Doksech. V Chebu bylo zatím nejtepleji v tento den v roce 1995, a to 32,6 stupně Celsia. V Doksech to bylo 33,4 stupně v roce 1959.

O něco chladněji dnes bylo v Jičíně, přesto tu teplota 32,7 stupně Celsia překonala čtyři roky starý rekord o 1,8 stupně.

Teplo bude i nadále

S horkým počasím musejí lidé počítat až do pondělí, dokonce bude ještě tepleji. V úterý meteorologové očekávají odpoledne bouřky a ochlazení. Poté by se ale vysoké teploty měly opět vrátit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám