Hlavní obsah

Prezident vetoval první reformní zákon

– PRAHA

Prezident Václav Klaus vetoval první zákon vládní reformy veřejných financí. Zákon upravoval zvýšení zdravotního pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné, tedy podnikatele a živnostníky. Efekt zákona by byl na příjmové straně malý a cena za něj velká, zdůvodnil prezident.

Článek

Minulý týden Klaus podepsal šest zákonů a v úterý další dva. Na stole tak hlavě státu z reformního balíčku zbývají dva zákony. "Prezident republiky Václav Klaus se pro vetování zákona rozhodl po dlouhém zvažování," uvedl šéf tiskového oddělní Hradu Petr Hájek.

Podle něj je prezident přesvědčen, že by přijetí tohoto zákona zhoršilo pozici drobných podnikatelů a živnostníků, kteří jsou již tak postiženi dalšími reformními zákony. "Ohrozilo by to jejich schopnost dále podnikat a svými důsledky by tak de facto vyvolávalo další zvýšené nároky na veřejné finance," uvedl Hájek.

Prezident se tak podle Hájka rozhodl, neboť zákon jakýmkoliv způsobem nepokročil v systémovém řešení financování zdravotní péče na výdajové straně, které jsou největší slabinou českého zdravotnictví. "Izolovaným opatřením, jež je obsahem zákona, nelze problémy zdravotnictví vyřešit, jejich řešení je touto cestou pouze oddalováno," sdělil Hájek.

Reklama

Související články

Klaus podepsal čtyři reformní zákony

Čtyři vládní návrhy z balíku zákonů k reformě veřejných financí podepsal v úterý prezident Václav Klaus. Svým podpisem schválil novelu zákona o dani z převodu...

Výběr článků

Načítám