Hlavní obsah

VV napodruhé odstartovaly hlasování o koaliční smlouvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávané hlasování příznivců Věcí veřejných, které rozhodne o osudu koaliční smlouvy, se v sobotu po technických problémech rozběhlo. Původně mělo véčkařské referendum začít již v pátek, jenže řada protipirátských opatření způsobila, že servery selhaly. Výsledek by měl být znám v pondělí před polednem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyjednávací tým Věcí veřejných: Kristýna Kočí, předseda Radek John a Vít Bárta

Článek

VV věří v podporu koaliční smlouvy s ODS a TOP 09. Podepsat by se pak mohla v pondělí kolem 18:00.

"Referendum se opět rozběhlo, je to bez problémů. Všichni, kdo mohou hlasovat, dostali esemesky, informace jsou také na Facebooku," řekl poslanec VV Viktor Paggio, který má stranická referenda na starosti.

Hlasování začalo už v pátek, ovšem strana ho musela přerušit kvůli potížím, které byly způsobeny opatřením na zvýšené zabezpečení hlasování. Poslanec uvedl, že se potíže vyřešily.

Podle šéfky poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí se registrovaní "véčkaři" na internetu mají vyjadřovat k jediné otázce. Ta se táže, zda jsou pro vstup do koalice s ODS a TOP 09 za dojednaných podmínek.

Kočí očekává kladný výsledek hlasování. Účastnit se ho může kolem 17 tisíc registrovaných lidí. "Je povinná volební účast, jako to bylo v referendech vždy, a to minimálně desetiprocentní," uvedla Kočí.

Až 80 procent bude pro, odhaduje vedení

Strana si podle ní dopředu zjišťovala, jak se její příznivci dívají na jednotlivé vyjednané oblasti. Uvedla, že všechna dosavadní hlasování dopadla dobře - s výsledkem 80 procent kladných hlasů. "Véčkaři jsou spokojeni se stavem vyjednávání a já pevně věřím, že i toto hlasování dopadne pozitivně a véčkaři podpoří vznik koalice a náš vstup do ní," dodala Kočí.

Jmenovaný premiér Petr Nečas (ODS) v pátek uvedl, že proceduru koaličního partnera je nutné respektovat. Podle něj je důležité, že vedení VV koaliční smlouvu podporuje. Doufá, že si je strana vědoma toho, jak závažný závazek na sebe podpisem koaliční smlouvy bere.

Šťastná sedma

Lídři stran ODS, VV a TOP 09 si hned po volbách stanovili sedm programových kapitol, o kterých jednali. Jako poslední uzavřeli zdravotnictví. V kapitolách se například zavazují k omezení výdajů ze státního rozpočtu.

Stanovili také to, že bude zavedeno školné na vysokých školách, že lidé budou platit více za pobyt v nemocnici nebo že bude zrušen poplatek za položku na receptu. Vymezen má také být nárok pacientů z veřejného zdravotního pojištění, tedy standardy péče. Dále má být například maximálně zprůhledněno zadávání veřejných zakázek a výrazně zdaněn má být příspěvek na stavební spoření.

Znění smlouvy je hotovo, strany jen dolaďují finální text. Práci vyjednávacích týmů má po "véčkařském" referendu v pondělí posvětit také grémium ODS a širší vedení TOP 09, poté se čeká podpis.

Reklama

Výběr článků

Načítám